Visste du at det finnes en internasjonal avtale for å beskytte skoler mot angrep? 89 land, blant dem konfliktherjede land som Jemen, Sør-Sudan, DR Kongo, Nigeria og Afghanistan, har til nå undertegnet den. Redd Barna arbeider for at barn skal være trygge på skolen.
Siden Safe Schools Declaration (erklæringen om trygge skoler) ble utviklet av blant annet norske myndigheter i 2015, har militær bruk av skoler i de landene som har undertegnet erklæringen, blitt halvert. Når et land skriver under på erklæringen betyr det at skoler ikke skal angripes og at skolebygninger ikke må brukes av de krigende partene. Barn på skolen, og på vei til og fra skal heller ikke utsettes for vold eller trusler.
En milepæl for barn
Vi er kommet til et punkt hvor vi kan si at majoriteten av verdens ledere faktisk er enige om at skoler ikke skal utsettes for angrep eller brukes militært, sier Bergdis Joelsdottir, utviklingspolitisk seniorrådgiver i Redd Barna.
Dette er en milepæl for barn over hele verden som til stadighet opplever angrep og avbrutt skolegang, mener hun.
Skoler som fredssoner
Ikke bare nasjonale militærstyrker skal forholde seg til dette, men også væpnede opprørsgrupper. Myndighetene forplikter seg til å utvikle retningslinjer som forklarer god og dårlig praksis, og sørge for at skoler og lokalsamfunn får nødvendig støtte til å beskytte sine barn fra pågående konflikt.
I mange av landene er Redd Barna direkte involvert i dette arbeidet, gjennom lokal stab.
Dette arbeidet har ført til at flere barn er beskyttet mot den voldelige konflikten, og at utdanningen har kunnet fortsette, sier Abdou Bako, Redd Barna-rådgiver i Niger.
Han sier at de har hatt diskusjoner med militsgrupper for å få dem til å forstå hvorfor skolene ikke skal brukes av soldatene.
— Etter disse diskusjonene har vi registrert at de ikke lenger overnatter på skolene, slik som før. Vi lyktes med et godt teamarbeid, ved at alle parter forpliktet seg til avtalen, sier han.
Opprørere skrev under
I DR Kongo ble avtalen undertegnet i 2016.
— Redd Barna ledet an i påvirkningsarbeidet for å få regjeringen til å undertegne. Vi lyktes med å få en av de mest innflytelsesrike motstandsgruppene i dette området til å skrive under en avtale om ikke å angripe eller bruke skolene som lagre. Ved hjelp av denne internasjonale avtalen om trygge skoler sikrer vi at skolegangen fortsetter for barna til tross for konflikten, sier Powel Tchatat, områdesjef i Redd Barna.
— Det er brudd på internasjonal humanitær rett når skoler blir angrepet og ødelagt. I tillegg rammer det ved fundamentet av nasjonen; nasjonens menneskekapital, barnas framtid og utdanning, sier Tamer Kirolos, Redd Barnas landdirektør i Jemen.
Tamer Kirolos
Landdirektør for redd Barna i Jemen
Foto: Redd Barna
For oss er det avgjørende at alle parter respekterer internasjonal humanitær rett, men også at de pro-aktivt beskytter skoler mot angrep, mot ødeleggelser, mot okkupering eller som hjem for interne flyktninger. Det er så mye som mange kan gjøre for å sikre at skolene er trygge og at den gode utdanningen fortsetter, avslutter han.
Av Philip Crabtree, kommunikasjonsrådgiver Redd Barna