Skip to main content
Hjem » Våre barn og unge » Overvekt hos barn: 10 tips for en sunnere livsstil
tips

Overvekt hos barn: 10 tips for en sunnere livsstil

overvektig barn
overvektig barn
Foto: Getty Images

Av Tom Backe

Fedme og overvekt har vært et stadig økende problem hos barn. Miljøet vi bor i er fedmefremkallende med enkel tilgang til svært energirike, men usunne, måltider. Når dette kombineres med lite hverdagsaktivitet og mye stillesitting kan det føre til overvekt.

– Det er en gradvis overgang fra overvekt til fedme. Studier vi kjenner fra Norge viser at mellom 14 og 20 prosent av barn i alderen åtte til tolv år er overvektige. Trenden er at overvekten kommer i stadig lavere alder og problemet har økt de siste 30 årene, sier Gudbjørg Øen som er senterleder ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Hun har følgende råd om hvordan vi kan gi barna våre en sunnere livsstil med bedre kosthold og mer aktivitet:

1. Spis regelmessig

Det er viktig at foreldrene etablerer rutiner slik at spisingen blir regelmessig og at barna får sunne måltider. Måltidene bør være varierte og gjerne inneholde både fisk, grønnsaker og frukt. En bør også legge vekt på at det er felles måltider i familien og at det hersker hygge og matglede rundt bordet.

2. Ta med barna på aktiviteter

Ta med barna på aktiviteter fra de er små, det stimulerer dem og gir dem erfaring med å være i bevegelse.

3. Sett grenser

Hvis barna har for stor appetitt  er det viktig å få kunnskap om hva som er riktige porsjoner og sette sammen måltidene slik at de inneholder den sunneste energien. Foreldre bør også sette grenser for inntak av godterier og brus.

4. Tilgang til frukt og grønt

Sørg for at det alltid er tilgang til de sunne tingene som frukt og grønt. Da kan barna for eksempel spise en frukt hvis de blir sultne før foreldrene kommer fra jobb, isteden for å spise noe usunt.

5. Pass på hva maten inneholder

Mat som inneholder mye fett er også veldig energirik, derfor bør man passe på næringsinnholdet i maten.

6. Lag gode rutiner i det stille

Foreldre må sette grenser for barna ved å vektlegge hva som er sunt for dem, og ikke relatere grensesettingen til barnets utseende, kropp eller vekt. Det er bedre å legge opp gode rutiner rundt måltider og hverdagsaktivitet i det stille uten at barnet skal føle at noe er galt.

7. Bli med barna

Det er veldig bra når foreldrene følger opp barna på aktiviteter, men det er like viktig at barna opplever mestring og at de får feedback som gjør dem godt.

8. Aktiviteter behøver ikke å være konkurransefokusert

Det er viktigere at barna føler glede ved å være i bevegelse enn at alle aktiviteter skal inneholde et konkurranseelement.

9. Aktiviteter for alle

Skolen bør tilrettelegge slik at alle kan delta på aktivitetene. Hvis barna føler at de ikke er så flinke, vil de heller ikke ha så lyst til å delta. Forebygging av mobbing er viktig, for mobbing hemmer mer enn det stimulerer til økt aktivitet.

10. La barna delta

Det er bra hvis barna kan lære mer om praktisk matlaging på skolen, men også at barna får være med å hjelpe til med matlaging hjemme.

Det handler om bevissthet

– Ofte er det ikke så store endringer som skal til for å endre et usunt kosthold, men det handler i stor grad om bevissthet, for vi bor i et fedmefremkallende miljø hvor det er enkel tilgang på usunn mat. Hvis det for eksempel er mye juicedrikking og inntak av søt youghurt kan man gjøre noen små tiltak og forandre dette. Begynner man tidlig, mens barnet er lite og graden av overvekt er liten, så skal det heller ikke så mye til før vekten normaliseres. Det er også lurt å ta imot råd og hjelp som man kan få på helsestasjonen eller hos skolehelsetjenesten og å sørge for å få både kosthold og hverdagsaktivitet inn i et riktig spor så tidlig som mulig, avslutter  Gudbjørg Øen.

Next article