Skip to main content
Hjem » Våre barn og unge » Nettvett – Private bilder på avveie
Nettvett

Nettvett – Private bilder på avveie

nettvett
nettvett
Mobil, nett og ulike apper gjør det enkelt å sende og dele filmer og bilder. Ifølge en undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2018 har hele 20 prosent av 15-årige jenter delt nakenbilder av seg selv. Foto: Getty Images

Hva gjør du hvis et nakenbilde av datteren di har spredd seg til alle på skolen? Guro Skåltveit i Datatilsynet gir råd.

– Veldig mange sender eller stiller opp på bilder frivillig, og det er ikke noe galt med verken nakenhet eller å sende et bilde til kjæresten. Men når bildet blir misbrukt og spredd videre – det er da problemet oppstår, sier Skåltveit.

– Uansett er det aldri offerets skyld. Det spiller ingen rolle om det var frivillig eller ikke, det er ulovlig å spre bilder eller annen personlig informasjon om andre uten samtykke, fortsetter hun. Og det er ikke bare den som publiserer eller sender bildet først som gjør noe ulovlig, også de som deler det videre kan havne i straffansvar hvis innholdet er sensitivt eller alderen på offeret er lav.

Mobil, nett og ulike apper gjør det enkelt å sende og dele filmer og bilder. Ifølge en undersøkelse gjort av Medietilsynet i 2018 har hele 20 prosent av 15-årige jenter delt nakenbilder av seg selv.

Fjern skammen

– Vi må fjerne skammen og fortelle om at dette er noe mange dessverre opplever. Når et nakenbilde blir spredd er det både svært krenkende og skambelagt. Mange dømmer seg selv, i tillegg til at de må tåle kritikk fra andre. Det blir en slags dobbel straff, sier Skåltveit.

Da er det viktig at ungdommen snakker med en voksen før det går for langt.

– Vi vet at mange synes nettopp det er veldig vanskelig. De går med tankene og skammen for seg selv, og får alvorlige plager.

Hun forteller også at mange unge, spesielt jenter, opplever såkalt digital vold hvor de blir presset enten av kjente eller ukjente til å ta bilder, eller at en tidligere kjæreste bruker bilder tatt i fortrolighet som utpressing. Mange opplever dette som svært belastende, og mange ender i terapirommet.

– Støtt de som opplever uønskede hendelser i at de ikke har gjort noe galt. Det hjelper ikke å bli sint eller belærende. Hvis det blir for vanskelig å snakke med noen kjente finnes det steder de unge kan ringe anonymt for å få råd, eller de kan snakke med helsesøster på skolen, sier Skåltveit.

Når skaden har skjedd

Har skaden først skjedd er det hjelp å få.

– Det første du kan gjøre er å kontakte personen som har publisert bildet og be om at det fjernes. Dersom du ikke vet hvem som har publisert det kan du kontakte nettstedet slettmeg.no. De har mange gode veiledninger og sletteguider til hvordan du går frem for å fjerne informasjon på ulike nettsteder og applikasjoner.

Dersom du har prøvd alt selv kan du kontakte Datatilsynet, eller be Konfliktrådet om hjelp for å løse fastlåste konflikter.

– Er det alvorlige tilfeller slik som nakenbilder på avveier, og noe bør fjernes raskt bør du kontakte politiet. Ta et skjermbilde og anmeld forholdet, oppfordrer Skåltveit.

Forebygging viktigst

Uansett er det forebygging som er aller viktigst. Det går ofte veldig fort, og plutselig har man sendt et bilde videre. Kanskje var det tenkt som uskyldig moro, men så er det spredd til hele skolen og umulig å stoppe.

– Vi foreldre har en jobb å gjøre. Vær forsiktig med å gi pekefingeren, men forklar ungdommen hvorfor det ikke alltid er så lurt å dele intime bilder av seg selv. Fortell om konsekvensene – det finnes mange verktøy man kan bruke for å snakke om temaet, for eksempler filmer og diskusjonsoppgaver som finnes på dubestemmer.no.

Hun mener også at skolen må på banen mye tidligere.

– Vi må presse skolen til å ta dette alvorlig. Tidlig informasjon er med på å forebygge uønskede hendelser på nett. Temaet må diskuteres i grupper i skolen, og helsesøster må kobles på. Det handler om barnas fremtidige psykiske helse.

– Vi klarer derimot ikke å styre alt ungdommen gjør. Det vi vet er at dette kommer til å fortsette, og da må de vite at vi voksne er tilgjengelig for å hjelpe. Så vær tydelig på at ungdommen alltid må si ifra med en gang noe oppleves ubehagelig, avslutter hun.

De 3 viktigste rådene

  1. Vær åpen: Snakk med barn og unge om deling av bilder og filmer, men ikke vis pekefingeren! Hvis det går galt, blir det verre å innrømme det til deg dersom du har vært veldig streng.
  2. Forebygg: Det er ulovlig å dele bilder og filmer av andre uten samtykke, jo mer sensitivt jo mer alvorlig. På dubestemmer.no finner du masse nyttig informasjon og filmer om nettvett, spesielt rettet mot barn og unge.
  3. Søk hjelp: Få stoppet delingen så fort som mulig. Synes avkommet at det er flaut å snakke med deg kan de for eksempel ringe Røde Kors sin anonyme hjelpetjeneste, Kors på halsen: 800 33 3 21.

Next article