Vi går mot nok en sommer der mange skal på bilferie i eget land. Biltur med familien kan være krevende for mange. Vi møter gjerne mye trafikk, kjører på ukjente steder og opplever uvante forhold. Derfor anbefaler vi at du følger noen enkle tips for å gjøre bilturen så trygg og komfortabel som mulig.
8 sommertips fra Trygg Trafikk
1. Hold fartsgrensen – og avstanden
Du øker risikoen betraktelig for at det kan skje en ulykke, og for at ulykken blir mer alvorlig, ved å ligge over fartsgrensen. Øker du hastigheten fra 80 km/t til 100 km/t på tørr vei med friksjon, øker bremselengden med hele 25 meter. Husk også den gode gamle regelen: tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.
2. Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Barn under 135 cm skal sitte i godkjent sikringsutstyr tilpasset barnets vekt og høyde. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år. Større barn bør sitte i en beltestol, som bidrar til riktig belteføring. Sjekk at de større barna ikke sitter med beltet under armen, eller har hoftebeltet liggende over magen. Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal virke etter hensikten.
Sørg også for å sikre dyr i bilen. For større dyr, som store hunder, er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen.
3. Pakk smart
Mange biler er tungt lastet med bagasje og en fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og langt fremme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Takbokser egner seg kun til lette ting, maksimalt 50 til 75 kg.
4. Løse gjenstander – dødelig våpen
Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo, vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla, eller liggende løst andre steder i kupeen.
5. Husk varseltrekant og refleksvest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å åpne. Skulle ulykken være ute, er det lurt å ta på seg refleksvesten. Den øker synligheten – også på lyse sommerdager.
6. Ta hensyn til de minste
For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen og husk å få i dere nok væske, helst vann. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.
7. Ta pauser og vann bilføreren
For lite væske kan gi trøtte sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på bilturen, helst vann. Kaffe og søt drikke er dårlige erstatninger for væsketapet og bør kombineres med å drikke vann. Ta pauser, trekk frisk luft og spis lette måltider underveis.
8. Legg vekk mobilen
Det er kun lov til å bruke mobilen håndfritt når du kjører bil. All annet bruk er forbudt. Sett gjerne mobiltelefonen på flymodus så lenge turen pågår, da blir man ikke distrahert av meldinger og varsler.
Nyere undersøkelser bekrefter at også selve samtalen trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens derfor samtalene, unngå å ta telefonsamtaler når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
Kjør hensynsfullt og forsiktig – ha en god tur!
Tekst: Christoffer Solstad Steen