Skip to main content
Hjem » Sommerstemning » Derfor bør du besøke Handelsstedet Bærums Verk i sommer
Sponset

På Handelsstedet Bærums Verk kan du oppleve moderne handel i historiske omgivelser året rundt. Hvorfor ikke legge turen hit i sommer?

– På Bærums Verk kan du ta deg god tid og vandre rundt i historiske omgivelser, forteller Aniek Ones Verhaaf, som er markedskoordinator ved Handelsstedet Bærums Verk.

Over 40 spennende butikker, gallerier og spisesteder, samt et stort uteområde. Foto: Bærums Verk.


Her har de lagt opp til at Bærums Verk ikke bare byr på en moderne handelsopplevelse, det skal også være en invitasjon til å tilbringe hele dagen blant store skulpturer og gå inn i de små historiske arbeiderboligene. Her er du omgitt av kunst og kultur, med fuglekvitter og elvebrus som bakgrunnsmusikk.
 
Det gamle jernverksområdet har historie som strekker seg mer enn 400 år tilbake i tid, og fremstår i dag som et av landets mest særpregede og levende sentere for handel, håndverk og historie. Før bodde arbeiderne på jernverket i de små gule husene som står tett i tett i Verksgata. I dag huser de butikker, verksteder og spisesteder.

– Her kan du ta turen innom gallerier og verksteder, se unik kunst og oppleve tradisjonelle håndverksmetoder, samtidig som du finner større butikker med mote, design og interiør.

Finn frem til Bærums Verk! Fra Oslo og Drammen kjører du E18 til Sandvika, før du tar avkjøringen E16 mot Hønefoss. Etter drøye to kilometer, følg skilter mot Bærums verk.

Opplev kunst på nært hold

Har du noen gang sett en glassblåser i aksjon? I glassblåserhytta i Verksgata holder Klart Glass til, og her blåses det glass nesten hver dag året rundt. Den glødende massen varmes opp til over tusen grader før det blåses og formes, en fascinerende prosess.
– Her er det mange som blir stående å se lenge, sier Aniek og smiler.
Med eldgamle arbeidsmetoder og verktøy formes den varme massen til kunstglass og funksjonelle bruksgjenstander, som vinglass og vaser.

Klart Glass
I verkstedet arbeider Klart Glass med glass i et bredt spekter av teknikker. Her lages både skulpturelt kunstglass, i tillegg til funksjonelle bruksgjenstander som vinglass, skåler og vaser. Foto: Bærums Verk

Kunstværket Galleri har et stort utvalg billedkunst. Hele 80 kunstnere er representert her, hovedsakelig med billedkunst, men også med et godt utvalg av keramisk skulptur. Hånden på Verket og Bærum Kunsthåndverk tilbyr kunst og håndverk fra mange ulike kunsthåndverkere; og SOOT er atelier og galleri for tre kunstnere innenfor billedkunst, kunstsmiing og tekstilkunst.
– Det som gjør galleriene her spennende, er at kunstnerne ofte er til stede, sier Aniek.
Hvorfor ikke slå av en liten kunstprat?

Human Tubes He & She av Bård Breivik
I vårt vakre uteområde finner du skulpturparken. Blant idylliske bygninger langs elven, kan du fritt beskue de 29 skulpturene, utformet av landets fremste billedhuggere. Foto: Bærums Verk


I det vakre, idylliske uteområdet ligger skulpturparken langs elva. 29 skulpturer skapt og utformet av landets fremste billedhuggere som du fritt kan beskue. Noen av dem er forestillende og konkrete, mens andre er mer abstrakte, som gjør at du kan assosiere fritt.
– Skulpturparken begeistrer både store og små, og er til glede for mange, sier Aniek.

Til og med når det regner er Bærums Verk en opplevelse. Det store uteområdet blir ekstra frodig, og elva og fossen blir enda større og et mektig skue! Kanskje dere kan se for dere hvordan en stor flom i 1638 ødela dammer og driftsbygninger?

Bærums Verks historie strekker seg 400 år tilbake i tid. De første smeltehyttene ble bygget i 1610. Handelsstedet har siden den gang vært gjennom flom, brann, omstilling og utbygging. Foto: Bærums Verk

Her kan du spise deg mett

–  Ikke bare har det bodd folk her i mange hundre år, Bærums Verk huser også Norges eldste vertshus, forteller Aniek.
Værtshuset ble bygget i 1640 på forordning av kong Christian IV. De har latt seg inspirere av de store herregårdsmåltidene som ble servert på storgårder på siste halvdel av 1800-tallet, og i dag lager de mat på de beste råvarene som kan oppdrives.

Værtshuset
I 1640 ble Værtshuset bygget etter beskjed fra kongen. Stedet skulle fungere som en sjenkestue og sovested for de som reiste mellom hovedstaden og Bergen. Foto: Bærums Verk

Vil du prøve noe annet, ta turen innom Melboden.
– Det var her melet ble oppbevart for arbeiderne som bodde på jernverket, forteller Aniek.
I dag huser det en koselig pizzeria. Du får napolitansk pizza med tynn og sprø bunn laget av råvarer av høy kvalitet.

Eller hva med pannekaker på ekte hollandsk vis? På Pannekakehuset stekes pannekaker på store jernpanner over åpen ild.
– Det er bare på den måten man får frem den riktige, fyldige smaken, forklarer Aniek.
Du kan velge fritt mellom søte varianter med frukt, bær og is, og lekre middagspannekaker med kjøtt, ost og ferske grønnsaker. Kanskje kan det bli pannekaker til både hovedrett og dessert?

Det pittoreske jernverksområdet fremstår i dag som et av landets mest særpregede og levende senter for handel, håndverk og historie. Foto: Bærums Verk

Handel

I Handelshuset, det store teglsteinsbygget hvor det gamle jernverket lå i sin tid, finner du i dag moderne butikker. Blant annet to av distriktets mest spennende interiørbutikker, flere flotte design- og motebutikker og en stor sportsbutikk som er kjent for sin faglig dyktige betjening. Er du interessert i mote, design og interiør finner du garantert noe her.

Ta bussen til Bærums Verk. Fra Oslo hopper du på buss 150 Gullhaug, mens fra Sandvika tar du buss 210 Bykrysset/Slalåmveien. Gå av på stoppestedet som heter Bærums verk.

Ta med gode smaker hjem

Ikke la besøket til Bærums Verk være over bare fordi du forlater stedet. La opplevelsen leve videre hjemme. Hvorfor ikke kjøpe med seg noe godt og spennende hjem?

Smelters Mathus får du det beste av norske og lokale råvarer, sesongbasert og kortreist, som sammen med en god porsjon kunnskap og matglede får det beste ut av de spiselige suvenirene dine.
– Her er det mange som oppdager nye produsenter og spennende lokale delikatesser, kan Aniek fortelle.

Eller hvorfor ikke kjøpe med noen nydelige biter sjokolade fra det lokale chocolateriet?
– Dette må være Norges søteste sjokoladefabrikk, sier Aniek.
Den Lille Sjokoladefabrikken finnes det sjokolade av den høyeste kvalitet med maks fokus på nytelse. En søt måte å avslutte dagen på.

Smelters Mathus
Smelters Mathus samler det beste av norske og lokale råvarer i én og samme matbutikk. Kortreist og norskprodusert er viktige stikkord. Foto: Bærums Verk

FAKTA

Se vår nettside for informasjon om guidede historiske vandringer og skulpturparkomvisinger i sommer. 

40 butikker, verksteder og gallerier. 

Seks spisesteder.

Åpent syv dager i uken.

Tekst: Ingrid Cammermeyer

Next article