– For første gang på tolv år gledet jeg meg til å gå på skolen, sier Hanne Marie Gøranson. Sammen med resten av gjengen på Medieakademiet stortrivdes hun med kombinasjonen av skole og praksis.
Skal man lykkes i dagens mediebransje, må man være allsidig. Derfor satser Arbeiderbevegelsens folkehøgskole (AFR) på å lære elevene litt om alt. På Medieakademiet får de boltre seg både foran og bak kamera og lærer både å skrive, fotografere, filme og redigere. Og skal man bli god, nytter det ikke å mure seg inne på skolen. Elevene får sjansen til å dra på mange ulike oppdrag i løpet av året.
– Jeg lærte aller mest av alle de praktiske oppgavene og mulighetene vi fikk. Jeg har prøvd meg som journalist, fotograf og filmskaper i den virkelige verden. Det blir noe helt annet enn teorien bak skolepulten, og mye mer verdifullt i mine øyne, sier Isabel Svendsen Berge.
Kjeft fra politiet
Lærer Frøydis Haug er helt enig i at praksis er viktig.
– Det er veldig moro å se elevene blomstre når de oppdager hvor gøy det er å gå litt ut av sin egen komfortsone. For de mestrer mye mer enn det de tror selv, sier hun.
Frøydis forteller for eksempel om en gang klassen var journalister på en krisøvelse der to av elevene var svært skeptiske og helst bare ville være i bakgrunnen.
– Det endte med at akkurat disse to gledesstrålende kunne fortelle at de hadde fått kjeft av politiet fordi de gikk inn bak sperrebåndene og snakket med de skadde, ler hun.
Slike nye mestringsarenaer får elevene mange av i løpet av et år på folkehøyskole. På AFR samarbeider de med mange lokale aktører slik at elevene får prøvd seg på ekte oppdrag.
Ny selvtillit
I tillegg til alle de praktiske oppgavene på skolen, har alle elevene to ukers praksis i en mediebedrift. Frøydis forteller at flere kom tilbake til skolen med stjerner i øynene etter praksisperioden. Hanne jobbet som sportsfotograf i praksisperioden, Isabel i Universal Music og Hege Ragnvaldsen reiste helt til Praha for å være fotoassistent for en freelance-fotograf.
– Det var utfordrende med tanke på språk, men veldig spennende, og jeg lærte masse! Jeg var veldig heldig med min praksisplass, sier hun.
Til neste år har Isabel planer om å begynne som lærling i et reklamebyrå. Da kom praksisen hos Universal godt med.
– Det at jeg faktisk har vært ute på oppdrag og fått bekreftet at jeg faktisk vet hva jeg driver med, er viktig. Jeg har fått mye større tro på at jeg klarer det jeg vil og har en tro på at jeg er god nok. Jeg tror jeg går inn i lærlingtiden med mye større selvtillit enn om jeg hadde startet fersk fra videregående, fastslår hun.
Venner for livet
Frøydis mener at nettopp økt selvtillit er noe mange tar med seg etter et år på folkehøgskole.
– Her på AFR er vi opptatt av at alle skal få muligheten til å oppleve mestring, både faglig og sosialt, sier hun.
Elevene er helt enig i at det sosiale også er viktig. De har alle fått venner for livet.
– Et år på AFR har nok gjort meg til en mer reflektert person, og tryggere på meg selv. Vennskapene man får er noe helt annet enn om man skulle møtt noen på vgs, da vi bor, spiser og nærmest sover sammen, ler Hege.
Hanne beskriver klassen på Medieakademiet som en eneste stor familie. Dette samholdet var viktig for at hun skulle tørre å stole på seg selv igjen.
– For første gang på tolv år gledet jeg meg til å gå på skolen og det har en sammenheng mellom motiverende lærere, temaer som er lærerike og det å være i en klasse der jeg ikke var redd for å si noe feil eller dumme meg ut, sier hun.
Også Isabel trekker fram de nære vennskapene som noe av det beste med et år på folkehøgskole.
– Det kan være utfordrende å bo så tett på hverandre, men man får så mye igjen for det! Jeg kan si med sikkerhet at noen av mine aller beste vennskap ble skapt dette året. Jeg har nok fått venner for livet.
Av Arbeiderbevegelsens folkehøyskole