Den folkekjære anda har blitt 85 år, og den nye boken byr på en god blanding av både eldre og nyere historier.
85 år er gått siden han var den irriterende anda i Disneys tegnefilm fra 1934, «Den kloke lille høna», og 9. juni hadde Disney sitt offisielle 85-års jubileum for Donalds fødsel. Dette har vært påskuddet til å gi ut boken «Jeg, Donald».
Forhistorien for denne utgivelsen skal ha vært den store hvite boken «Jeg, Donald Duck» fra 1974. Boken som inneholdt mange artige og spennende historier, er en velkjent bok for veldig mange. I følge Solveig Thime, redaktør i Egmont Publishing, har ideen om å utgi en moderne versjon lenge vært i tankene.
– Som redaktør har jeg ofte hørt folk si sånn: «Kan dere ikke gi ut den store hvite boken på nytt?» Det har vi ikke gjort før på grunn av den dårlige grafiske standarden. Vi har derfor lenge lekt med tankene om å lage en ny versjon som lever mer opp til dagens standard. Det er det denne boken har blitt.
Høy nostalgifaktor
I likhet med boken fra 1974, inneholder «Jeg, Donald» lange eventyrhistorier av Carl Barks, men også nyere skapere som Don Rosa, Vicar og Marco Rota. I tillegg er også det norske teamet med, som blant annet består av Arild Midthun og Knut Nærum. Sistnevnte har også skrevet forordet.
– Boken er veldig sammensatt, og det er mange forskjellige historier. Den inneholder ikke bare de klassiske Barks-historiene, men er en god blanding av både eldre og nyere historier.
For Thime har det vært viktig å lage en bok som bare handler om Donald. Dette er for å kunne gi den gode Donald-følelsen, og gå mer inn i selve Donald som person.
– Jeg har spurt både kolleger og andre forfattere om hva deres favoritt Donald-historie er. Hva er det som er typisk Donald? Mange av historiene er valgt ut på grunnlag av disse spørsmålene, sier hun.
Den perfekte sommerstemningen
For mange nordmenn er Donald også forbundet med sommer, og hører ofte til ferie og hytteliv. Dette er noe Thime kjenner seg veldig igjen i.
– Donald har alltid vært en veldig populær sommerlektyre, og er noe som mange forbinder med hyttelivet. For eksempel å kunne ligge i hengekøya og lese Donald-blader, eller å ha det som lesestoff på do. Jeg tror mange har gode hytteminner om Donald, inkludert meg selv.
Videre påpeker hun at Donald er noe som treffer alle generasjoner, og at det er lett å komme inn i selve Donald-universet. Hun mener også det er noe spesielt med den enkle, generasjonsløse underholdningen.
– Hva er det med disse historiene som folk liker så godt, tror du?
– For det første er de jo veldig morsomme. Det er også noe med de umiddelbare uttrykkene. Det er utrolig hvordan gode tegnere kan uttrykke så mange forskjellige sinnsstemninger med et rundt fjes med nebb. Å se alle de flotte tegningene og fargene gjør også noe med humøret. I tillegg liker jo folk generelt tegneserier med gode, morsomme historier, og Donald har flere gode historiefortellere. Mange kan kanskje også gjenkjenne komiske hverdagssituasjoner i Donalds historier. Det blir en slags opplevelsesramme for mange ting, og Donald blir en referanse vi alle kan referere til.
Av Marisa Øvergaard