Norge har et ganske strengt regime rundt medikamenter. I mange andre land er det annerledes. Derfor krever det ekstra aktsomhet hvis du har behov for medisiner mens du er på reise i utlandet.
– I legepraksisen min på Grand Canaria arbeider jeg stort sett bare med eldre mennesker. Det har blitt en betydelig samling av pensjonister her nede på Kanariøyene og de fleste pasientene mine er fra 70 år og oppover, forteller Kjell Vaage på telefon fra legekontoret sitt i Arguineguin.
Han forteller at de aller fleste pasientene tar medisiner på bakgrunn av en eller flere diagnoser. Mange av dem på grunn av livstilsrelaterte sykdommer som høyt blodtrykk, diabetes eller hjerteproblemer. Det er særlig i de tilfellene der pasientene bruker medisiner for flere sykdommer samtidig at det er viktig å gjøre tingene riktig, for det kan oppstå interaksjonsproblematikk mellom de ulike medisinene, og det kan være farlig.
– De fleste som oppsøker lege i utlandet gjør det som regel alltid på grunn av akuttmedisinske tilstander, og da treffer de leger som ikke kjenner dem fra før. Det er veldig viktig at legen får greie på alle medisinene som pasientene bruker. Derfor bør alle som bruker medisiner ta med seg medikamentlisten som de har fått av fastlegen sin når de oppsøker lege i utlandet. Alternativt kan de ta med seg medikamentene slik at legen får sett på dem, fortsetter han.
Legemidler uten resept
Mange av de legemidlene som du utelukkende får på resept i Norge, kan du få utlevert rett over disk i Spania.
– Det gjelder en hel rekke medikamenter, til og med hjertemedisiner. Hvis pasientene skal prøve å finne riktig medisin selv, er det fort gjort å gjøre feil. Kanskje de egentlig bruker et langtidsvirkende legemiddel, men får korttidssvirkende isteden til tross for at legemiddelet bærer det samme navnet som det norske. Eller at de ikke ser nøye nok på doseringen og kanskje kjøper feil dose. Det kan få alvorlige konsekvenser, særlig når det gjelder blodfortynnende medisiner, forklarer legen.
Medikamenter i solen
– Eldre bør også ta ekstra hensyn i solen. Når de kommer i varmen går blodtrykket ned, og sjansen for å bli dehydrert øker. Derfor bør de bruke ekstra god tid på å akklimatisere seg, drikke mye vann, og også være klar over at sol og medisinbruk ikke alltid er en heldig kombinasjon. Noen kan nemlig utvikle soltoksiske reaksjoner når de kommer i solen på grunn av medikamentene de bruker.
Noen enkle forberedelser og tips
Det er alltid lurt å forberede seg best mulig, og tenke igjennom noen av de tingene som kan oppstå når du er på reise. Skal du være borte i fire uker, er det for eksempel lurt å ta med seg nok medisiner så du vet at de varer gjennom hele oppholdet. Sørg for å ha en gyldig reiseforsikring og det Europeiske Helsetrygdkortet som dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere.
– Noen forbereder seg ikke i det hele tatt. Jeg har til og med kommet over akutte tilfeller der pasientene ikke en gang vet hvilket hotell de bor på, slike ting bør de skrive ned hvis de ikke husker det. Det er viktig å forberede seg litt, for alle kan jo bli syke når de er på reise, sier Vaage.
Reiseforsikringsselskapene har hjelpelinjer du kan ringe til hvis du blir syk. Å ta en telefon dit er det aller første du bør gjøre, for de kan hjelpe deg videre i det landet du er i slik at du får best mulig behandling.
– Ta også med deg medikamentlistene når du reiser. Da har du en nøyaktig beskrivelse som både gjør jobben til legen i utlandet enklere og som også øker sjansen for at han gir deg riktige medisiner hvis du trenger nye, tilføyer han.
– Så, rådet mitt er: Gjør noen forberedelser og vær varsom hvis du trenger nye medisiner mens du er i utlandet. Men pass også på å ha en fin reise, avslutter doktoren.