Hvordan står det til med handlevanene? Går det på autopilot? Kjøper du de faste merkevarene og haster forbi hyllene med blikket rettet mot handlelista? Da er du i selskap med mange, så her kommer en oppfordring som kanskje kan gi deg en forbedret kaffeopplevelse.
Bjørn Grydeland
Norsk Kaffeinformasjon
Hvis du mener at kaffe er kaffe og holder deg til faste vaner trenger du ikke å lese videre. Da er det bare å kose seg med kaffekoppen og gjøre som du alltid har gjort. Men er du nysgjerrig, og kunne tenke deg å utforske litt, bare for moro skyld, da er det bare å henge på.
Skaff deg en kvern
De fleste som har levd en stund husker at kaffen i «gamle dager» ble kvernet i forretningen. Duften var uimotståelig, selv for et lite barn som var årevis fra sin første kaffekopp. Etter mange år med ferdigmalt kaffe som standard, har hele, umalte kaffebønner kommet tilbake. Hvorfor? Jo, fordi hele bønner holder lengre på smaken, og fersk kaffe er best. Med en kaffekvern kan du gjenskape den gode følelsen fra gamle dager, og ta kaffeopplevelsen et skritt videre.
Kaffe fra mange land
Kaffekvernen er baristaens beste venn, og det begynner å bli noen år siden den inntok kjøkkenbenken rundt om i hjemmene. Med kaffekvern har du verktøyet, og utvalget av kaffebønner er stort. Antallet kaffebrennerier har mangedoblet seg på få år, og det er lett å få tak i kaffe fra de fjerneste avkroker. Kaffen kan spores til farmen, og det gir det hele en ny dimensjon. Da blir kaffeopplevelsen litt mer personlig, om du er opptatt av det.
Begynn i dagligvarebutikken
Om du ikke har et kaffeabonnement fra et av de små brenneriene eller er fast kunde i en spesialforretning, kan du bare starte i nærbutikken. Salget av hele bønner har vokst voldsomt de siste årene, og de store kjedene som Meny, Coop og Rema 1000 begynner å få et godt utvalg.
Ta deg god tid neste gang du står ved kaffehyllene. Du finner de kjente merkevarene, men det finnes også mer. Kaffe fra Etiopia eller Guatemala, eller kanskje Nicaragua? Snu posen og les på baksiden. Der finner du mer informasjon om foredlingsmetode, smaksprofil og brenningsgrad. Blir du nysgjerrig? Ta med en pose hjem og prøv. Om du ikke likte den, behøver det ikke bety at kaffen er dårlig. Kaffe smaker ulikt, selv innenfor et lite land, og måten kaffen er prosessert på påvirker smaken. Vasket eller bærtørket kaffe? Syrlig og frisk eller søt og kraftig. Til kaker, sjokolade, bakst eller bare for seg selv?
Har du ikke tenkt i de baner? Ta utfordringen og se om ikke nesen og ganen får seg en positiv overraskelse.
Som vin
Neida, kaffe er ikke vin. Men utviklingen de siste 20 årene kan minne om den vi hadde for vin litt lengre tilbake. For en generasjon eller to siden var det lite kunnskap om vin i befolkningen. I dag kan de fleste med stor selvsikkerhet gå inn på Vinmonopolet, titte i hyllene, ta imot anbefalinger og velge ut en vin eller to som passer for anledningen. Vi står ikke lenger stammende og forsøker å uttale det vanskelige navnet på den franske vinen. Vi har funnet ut og erfart at vin fra ulike land og regioner og smaker forskjellig; så enkelt er det. Vi har oppdaget opprinnelsen og ulike druesorter, og vi har en følelse av hva vi kan forvente når vi åpner en spansk Rioja eller tysk Riesling.
Slik er det med kaffe også. Og det morsomste er at du selv kan påvirke resultatet hjemme på kjøkkenbenken.
Lykke til!
Av: Bjørn Grydeland, Presse- og kommunikasjonsansvarlig, Norsk Kaffeinformasjon