Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Seniornetts favoritt-apper
Eldres helse

Seniornetts favoritt-apper

Her er Seniornetts ti favoritt-apper. Foto: Pixelkult/Pixabay

Apper til mobiltelefonen kan være både til nytte og hygge. Her er Seniornetts ti favoritt-apper. Disse appene finnes både for iPhone og Android-telefoner. Det finnes millioner av apper, men dette er de vi liker godt.

Facebook

1. Facebook har desidert flest brukere i Norge. 3.5 millioner nordmenn over 18 år har egen Facebook-profil. 69 prosent av menn og 79 prosent av kvinner over 60 år har egen Facebook-profil. Facebook lar deg holde kontakt med familie og venner, og gjennom ulike sosiale grupper kan du holde deg oppdatert på egne faglige interesser. Appen fungerer bedre enn Facebook fra en nettside når du bruker mobil eller nettbrett.

Google maps

2. Google maps viser vei, selv der du ikke har adresse. For eksempel kan du legge inn navnet på en restaurant, når du ikke har gateadressen. Google maps finner fram. I tillegg kan den søke i kategorier som finn nærmeste apotek, du kan velge om du går, sykler, reiser kollektivt eller kjører bil. Nylig varslet Google at du nå kan bruke Google maps sammen med kameraet på mobilen og få navigasjonsinstruksjoner direkte på kameraet på mobilen, nyttig når du er på ukjente stier.

Vipps

3. Vipps har blitt en av våre favoritter. Du sende penger på sekunder, betale billetter eller i butikken. Mange firmaer har også tatt i bruk Vipps til betaling i stedet for å sende faktura. Vipps er knyttet til din bankkonto. Du kan også scanne en papirfaktura og betale med Vipps. Vipps regnes som sikker. Når du sender penger skriver du inn mobilnummeret til mottakeren. Viktig å sjekke at navnet på mottakeren er riktig før du sender pengene.

Easy park-appen

4. Easy park-appen har blitt en favoritt. I stedet for å lete rundt etter betalingsautomaten på gaten eller i et parkeringshus, åpner du bare appen og trykker på P-en og snurrer på hjulet for å velge parkeringstid. Husk også å avslutte parkeringen når du er tilbake til bilen. Når du skal bruke Easy park-appen første gang må du legge inn betalingskort og bilnummer. Du kan også ha flere bilnumre inne i samme appen. Easy park finnes mange steder i Norge.

Digital soppkontroll

5. Digital soppkontroll. Appen soppkontroll tilbyr digital soppkontroll. Det er frivillige som betjener soppkontrollen så i soppsesongen er den typisk nok åpen i helgene og ettermiddagene fra klokken 16 til 20. Når kontrollen er åpen velger du digital soppkontroll. Du må gi appen tilgang til kameraet på mobilen din. Deretter fotograferer du soppen liggende på siden, hatten, under soppen og omgivelsene der du fant soppen. En soppekspert gir deg deretter raskt svar på om soppen er spiselig, ikke-spiselig eller giftig.

En tur-appen

6. En tur-appen gir deg oversikt over reiserute og reisemåte for de fleste reiser du kan foreta i Norge, inkludert hvor lang tid det tar å gå hjemmefra til bussen, flyruter, togtider og lignende. I appen er det også link til hvor du får kjøpt billett til de ulike strekningene. I Oslo og Akershus er Ruter-appen også veldig mye brukt.

Duo – appen

7. Duo – appen lar deg ringe eller ha videosamtale gratis når du er på wifi. Appen er enkel å bruke og gir god lyd- og bildekvalitet. Duo er en del av Google-familien og for at du skal kunne bruke den må du gi tillatelse til at appen får tilgang til kamera og kontakter. Den du skal ringe med Duo må allerede ligge inne i kontakter på telefonen.

Stolpejakten

8. Stolpejakten – er en app som får deg ut på jakt etter stolper. Målet er å oppsøke alle stolper i ditt nærmiljø.  Etter hvert som du har funnet alle stolpene der, kan du utvide til nye områder. Det er en slags turorientering i appen.

You Tube

9. You Tube er videodelingstjeneste som lar deg se videoer og filmer. 24 prosent av befolkningen i Norge bruker You Tube. Tjenesten er stor blant de yngste, men også kontorets 69-åring er en svoren You Tube-tilhenger. Her finner han alt fra god musikk til gamle boksekamper.

Relax Lite

10. Relax Lite er en mindfulness-app som er enkel å følge. Det er Andrew Johnson som leder deg på engelsk gjennom en 15 minutters økt. Dette er appen for de som ønsker å prøve mindfulness. Appen er gratis, men du kan betale for mer avanserte tjenester. Programmet er enkelt å følge, stemmen er rolig og det kreves ikke annet enn at du sitter godt i en god stol for å kunne gjennomføre økten.  

Av: Kristin Ruud, Generalsekretær, Seniornett

Next article