Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Effektiv hjelp til kronisk syke eldre
Sponset

Ortopediske hjelpemidler kan gi større selvstendighet og færre amputasjoner. I enkelte tilfeller kan det også være avgjørende for hvor lenge man kan bli boende hjemme.

Det kan være mange grunner til at man trenger spesialsko, såler og andre ortopediske hjelpemidler, og for mange kronisk syke eldre kan disse hjelpemidlene bety mye. Det gjelder blant annet dem som har nevropati.

– Nevropati er en skade på nervesystemet. Skadene forekommer som oftest i føtter og hender, og kan gi nedsatt følelse og kraft, forteller ortopediingeniør ved Blatchford Ortopedi i Kristiansand, Jørund Fjærbu.

Som regel kommer symptomene gradvis, slik at man ikke merker så mye til det i tidlig fase. 

– Ofte oppdages ikke nedsatt følelse før pasienten har fått et sår på foten som ikke vil gro, sier han.

Sko med ekstra plass

Nevropati kan for noen utløses av diabetes, lang tids høyt alkoholforbruk, etter kreftbehandling og etter enkelte infeksjonssykdommer.

– Ofte velger personer med nevropati sko som er for trange for å føle at skoen sitter. Da kan det oppstå skader, fordi det blir for trangt der skoen trykker hardest mot foten. Riktig ortopedisk utstyr kan da være viktig, sier han.  

Det kan for eksempel være sko med ekstra god plass, med mykt fôr og uten uheldige sømmer på kritiske steder.

– Hos oss kan vi også hjelpe til med å spesialtilpasse skoene med ekstra avlastning når det er nødvendig. Hvis det er nedsatt kraft, balanse eller kontroll, kan vi også noen ganger hjelpe med hjelpemidler som kan gi mer støtte enn vanlige sko, sier Fjærbu.

Ser behovet

Fjærbu jobber blant annet sammen med Silje Lidi Rugholm. Hun er sykepleier med flere års erfaring fra hjemmesykepleien, og hun er godt kjent med utfordringene kollegaen snakker om. Hun har selv sett at det er et stort behov for hjelpemidler. For eksempel kan det å få sko som avlaster sår på føttene bidra til at amputasjoner unngås, og det kan være avgjørende for hvorvidt eldre kan bli boende hjemme lenger eller ikke.

– Silje er veldig god til å vurdere risikoen, og hun gjør en viktig jobb når det gjelder å hjelpe pasientene våre til å se viktigheten av å bruke hjelpemidlene vi kan tilby, sier Fjærbu.

For i en travel hverdag, er det ikke alltid ortopediingeniørene har tid til de viktige samtalene.

– Da bli min rolle å snakke med brukerne, slik at vi sammen kan se hvilke behov de har og hvilke løsninger som er best, sier Rugholm.

Viktig opplæring

Det å finne de rette produktene er en ting, men opplæring er ifølge Fjærbu og Rugholm minst like viktig.

– Det er ikke vits å lage sko som passer til pasienten hvis han eller hun ikke vet hvordan de skal brukes. Det er lett å tenke at alle vet hvordan man bruker sko, men når det gjelder disse spesialtilpassede skoene, er det også viktig hvordan man bruker dem, sier Fjærbu.

Han legger til at det også fra NAVs side er et krav at pasientene skal få opplæring i bruk av utstyret det gis støtte til. En del, men ikke alle, får støtte til denne typen hjelpemidler.

– Det er ikke nødvendig med henvisning for å få time hos oss. Du kan gjerne ta kontakt selv for å avtale time for å prøve sko eller møte en ortopediingeniør, men det er vanligst at pasientene henvises via ortoped, nevrolog, revmatolog eller annet helsepersonell, avslutter han.

Blatchford Ortopedi er spesialister på ortopediteknikk og tilpasser alle typer ortopediske hjelpemidler.

Les mer på blatchford.no

Av Katrine Andreassen

Next article