Av Tom Backe
Ulrich Linnemann og kona Unni kommer fra Fauske og reiser aller helst med tog når de skal på ferie i Europa. De benytter interrailtilbudet for seniorer.
Før var interrailtilbudet utelukkende rettet mot ungdom, og det fantes bare én type billett, som varte i en hel måned. Det er det slutt på. Tilbudet har blitt langt mer fleksibelt. I tillegg til interrail for ungdom kan voksne mellom 28 og 60 år reise på interrail, og seniorer over 60 år får en liten honnørrabatt.
– Vi liker å reise, men er ikke så glade i å fly. Det er en av grunnene til at vi har reist på flere interrailturer, totalt har det blitt fire slike turer. Selvfølgelig blir det lange avstander for oss siden vi bor der vi gjør, men det syns vi bare er koselig. Enten har vi reist til Trondheim og derfra over Storlien og sørover i Sverige, ellers har vi reist via Oslo, forklarer Linnemann.
– Det er jo en lang togtur fra Bodø eller Fauske ned til kontinentet, derfor kjøper vi alltid sovekupé på nattog. Så blir det gjerne noen dager i Stockholm, Göteborg eller København før vi reiser videre sørover.
Liker rundreiser
I dag finnes det en rekke ulike billetter. Med Interrail Global Pass kan du reise i hele Europa, og du kan velge om du vil betale for et begrenset eller et ubegrenset antall reisedager innen en bestemt periode. Det maksimale er én måned. Interrailbilletten kan også benyttes for å komme ut av Norge og tilbake, men da kan man ikke bruke mer enn én dag på utreisen fra Sør-Norge og to dager fra Nord-Norge. Det finnes dessuten billetter for enkeltland, såkalte One Country Pass. De er praktiske hvis man vil fly ned til Europa. Opplysninger om de ulike interrailbillettene, prisene og annen nyttig informasjon finner man på nsb.no/interrail.
– Siden vi liker fleksibilitet, foretrekker vi å kjøpe Interrail Global Pass som gjelder alle dager i en hel måned. Da trenger vi ikke å planlegge så mye på forhånd, men kan reise litt hit og dit og bestemme detaljene i reiseruten underveis. Uansett har vi gjerne noen hovedmål. Vi pleier å bestille hotell et par dager før vi kommer til ankomststedet. Vi er også glad i rundreiser, og sist gang kona og jeg var på tur besøkte vi totalt ti land, forteller han.
Plassbilletter og tilleggsavgifter
En del tog har obligatorisk eller frivillig plassreservering, og du bør ta høyde for noen ekstra kostnader til sitte- og eventuelt soveplasser på interrailturen.
– Enkelte tog kan man bare gå ombord på og se om man finner plass, men på strekninger som for eksempel København til Hamburg, hvor det ofte er veldig fulle tog, er det en stor fordel å kjøpe en fast sitteplass.
Avstressende reisemåte
– Det er mange fordeler med å reise med tog. For det første kan begge se ut av vinduet, siden ingen av oss trenger å tenke på trafikken – noe vi må når vi kjører bil. Vi tar gjerne med litt mat, lesestoff og et kart. Toget bruker kanskje lenger tid enn fly, men blir allikevel ganske effektivt siden vi reiser direkte fra sentrum til sentrum, og slipper å dra til flyplassen med oppmøte et par timer før avgang. Vi slipper innsjekkskøer, vi slipper sikkerhetskontroller og vi slipper å vente på bagasjen, sier Linnemann.
RailPlanner-appen
Et tips til de som planlegger en interrailtur er å laste ned RailPlanner-appen. Med den kan du planlegge reiseruten og finne detaljert informasjon om togene du kan ta. Den fungerer også off-line når du er underveis. Skal du reise i Italia, kan du også reservere plasser via appen og laste dem ned på mobilen.