I dag er Carl I. Hagen den eldste på Stortinget. Han har prøvd å være pensjonist, men det var fryktelig kjedelig. Hadde det vært opp til han, hadde alle arbeidsgivere lagt til rette for at seniorer kunne stå i arbeid mye lenger enn i dag.
–Jeg respekterer fullt og helt de seniorene som ser frem til pensjonsalderen. Mange gleder seg til å kunne reise mer, eller de har en hobby de vil bruke mer tid på. Min hobby er politikk, sier Hagen.
Han prøvde seg som heltidspesjonist i to år, men kjedet seg så mye at han bare måtte begynne å jobbe igjen.
– Nå prøver jeg å gjøre en god jobb som medlem av kontrollkomiteen. Det er en helt ny situasjon for meg. Tidligere var jeg parlamentarisk leder og visepresident og var en av dem som var med og styrte alle sakene. Nå er jeg mer tilskuer, men jeg koser meg og har det veldig bra, sier han.
–Har du ikke lyst til bare å rusle rundt og ta livet med ro?
– Jo, men jeg har lyst til å rusle rundt og følge med på politiske debatter. Og det er akkurat det jeg gjør, sier Hagen.
Føler seg litt ensom
Hagen blir 80 år i mai og er med det den eldste på Stortinget. Den nest eldste er så vidt fylt 70.
– Jeg føler meg av og til litt ensom. Jeg tror gjennomsnittsalderen ligger på 48 år. Vi har snakket mye om at Stortinget skal være et speilbilde av Norges befolkning. Det er viktig å ha like mange kvinner som menn, og vi skal ha representanter fra minoritetsmiljøene. Jeg savner at også alder er et tema. Jeg mener det er viktig at Stortinget også representerer seniorene.
Må gjøre det attraktivt å jobbe lenge
For å få flere seniorer på Stortinget, må det være attraktivt for eldre å jobbe. Hagen har noen tanker om hvordan det kan gjøres.
– Mange eldre liker å tilbringe tid i varmere strøk. Selv kunne jeg godt tenke meg å tilbringe mer tid i Spania, sier han og foreslår ulønnet permisjon.
– Kanskje kan man innføre en ordning der alle som er over en viss alder kan få inntil seks uker ekstra, ulønnet permisjon. Vi lærte også under pandemien at det er fullt mulig å ha møter på Teams.
Fleksible arbeidsforhold
I dag sier Arbeidsmiljøloven at arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 72 år. I staten er grensen 70 år. Disse reglene vil politikeren ha bort.
– Hvis vi hadde lagt bedre til rette for at seniorer kunne jobbe lenger, så tror jeg flere hadde gjort det. Kanskje kan de redusere arbeidstiden til 60 eller 80 prosent, og tilpasse arbeidsoppgavene til noe eklere og lettere. Lønnen skal selvfølgelig tilpasses deretter, sier Hagen.
Selv begynner han ikke på jobb før klokka ti om morgenen.
– Stortingets møter begynner klokka ti. Det betyr at jeg sover til kvart på ni. Jeg syns det er deilig å ligge litt lenger om morgenen, sier han.
Ønsker statlig eldreomsorg
I tillegg til å fjerne grensen for hvor lenge man kan jobbe, brenner Hagen også for statlig finansiering av eldreomsorgen.
– Mange kommuner har dårlig råd og må redusere i hjemmehjelp og sykepleie for å kunne prioritere andre lovpålagte oppgaver. Dersom eldreomsorgen var statlig, ville alle fått oppfylt retten om de samme gode tjenestene uansett hvor man bor i landet, sier han og sammenlikner med Nav.
– Nav er statlig, og man får lik behandling uansett hvor man bor.
Eli vil til Spania
– Men hva syns egentlig Eli om at du jobber når du kunne vært pensjonist?
– Hun mener at jeg er for gammel, og hadde ikke veldig sansen for at jeg skulle begynne å jobbe igjen. Men hun har akseptert at sånn er det, selv om hun relativt ofte minner meg på at vi kunne ha vært i Spania, sier han.
Av Marte Frimand