Skip to main content
Hjem » Julestemning » Julestemning i munnen
oppskrift

Julestemning i munnen

Christer Rødseth, kaptein på Det norske kokkelandslaget, kjøkkensjef på Vaaghals og medeier av Code. Foto: Sarah Casu

Gladkokken Christer Rødseths beste juleoppskrifter.

Julen kommer alltid fortere enn vi tror, og mange får panikk med alt de skulle fått gjort innen den store hovedkvelden står for tur. Men, julematen behøver ikke alltid være det stressende momentet og alltid bestå av så mye hokus pokus. Christer har derfor satt sammen noen nydelige oppskrifter på både en julefrokost og julelunsj for å hjelpe deg til å imponere familien med det lille ekstra.

Foto: Sarah Casu

Ribbesandwich

1 person

  • 1 skive surdeigsbrød
  • ½ avokado
  • 2 romanticatomater eller annen småtomat
  • 4 skiver stekt ribbe – bruk restene fra julaften!
  • 1-2 ts Dijonsennep – bland den med litt majones om du ikke er så glad i sterk sennep
  • Litt revet pepperrot
  • 2 syltede småløk eller 1 liten rødløk
  • 2 ts syltede sennepsfrø

Syltet løk

  • 1 dl hvitvinseddik
  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 laubærblad
  • 1 liten rødløk eller 2 rød delikatesseløk

Syltet sennepsfrø

  • 1 ts sennepsfrø

1. Kok opp eddik, vann og sukker med laubærblad. Bruk halvparten til løk, og halvparten til sennepsfrø.

2. Skrell løken og kutt i tynne skiver eller ringer.

3. Legg den i syltelaken og la den gjerne ligge minimum 1-2 timer før den spises.

4. Kok sennepsfrøene i lettsaltet vann i 4-5 minutter. Hell av vannet og gjenta prosessen.

5. Legg så sennepsfrøene i syltelake og la de ligge en dag før de serveres.

Ved anretnig

6. Kutt avokadoen i skiver og ha på litt flaksalt og sitronsaft. Kutt også tomatene i skiver.

7. Smør skiven med sennep. Rist eller grill den gjerne også. Det gjør den enda bedre!

8. Legg avkadoen på med tomater. Legg ribbeskiver oppå. Du velger selv om du ønsker å varme de eller ikke – personlig syns jeg det er best å gi den litt varme før servering.

9. Spre over litt sennepsfrø og syltet løk. Riv litt pepperrot over og pynt med fersk estragon om du har.

Foto: Sarah Casu

Julefrokost

Julefrokost er noe alle har et forhold til. Her kan man virkelig kose seg med det man har tilgjengelig, eller man kan legge litt mer energi i det å lage masse forskjellige. I artikkelen her har jeg brukt juleskinke, edamerost, julesylte, tørket aprikos, gode pølser, brunost, julebrød, omelett, kanelboller og sveler. Her er oppskrift på sveler, kanelboller og omelett.

Omelett

Til 4 personer

  • 6 egg
  • 8 små tomater
  • 6 ss vann
  • 2 ss smør
  • Liten sjalottløk
  • Litt salt
  • 10 skiver italiensk salami – gjerne med fennikel
  • Litt estragonblader eller andre grønne urter du har tilgjengelig.

1. Pisk egg med vann og litt salt.

2. Varm en panne med smør og svett løken, ha i eggene og rør rundt til eggene begynner å stivne. Ha på tomater delt i 4 og sett på lokk. La den hvile i 2-3 minutter under lokk før du har på salami og urter.

Sveler

  • 5 egg
  • 3,5 dl sukker
  • 1 l kefir eller kulturmelk
  • 2 ts natron (ikke toppede)
  • 2 ts hornsalt (ikke toppede)
  • ca 700-800 g mel 
  • 75 g smeltet smør

1. Rør alt sammen – røren skal ikke være for tykk, la den heller stå og svelle i noen timer før du steker på takke eller i stekepanne.

2. For at svelene skal bli ordentlig luftige og få ”Ferje-knekken” når du bretter den er det viktig at du snur svelen når det blir bobler på overflaten.

3. På en vanlig ”Metos-takke” bør du steke på mellom 5 og 6.

Kanelboller

Cirka 20 stk

  • 1 liter helmelk
  • 200 g sukker eller melis
  • ca 1,7 kg hvetemel
  • 1 pk fersk gjær
  • 150 g temperert meierismør
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 150 g smør
  • Ca 100 g sukker
  • Ca 3 ss kanel

Du får best produkt ved å elte deigen i en kjøkkenmaskin.

1. Melk varmes til ca 20-25 grader. Ha i en (fortrinnsvis) Kenwood og ha i nesten alt melet.

2. Smuldre i gjæren og saltet. Ha også i temperert smør og eggene.

3. La deigen elte i ca 15 minutter på medium hastighet og hev til dobbel størrelse under klede.

4. Forvarm en ovn til 210 grader.

5. Kjevle ut deigen og smør på smør, sukker og kanel. Rull sammen og kutt i skiver på 2-3 cm eller lag knuter.

6. Hev igjen, pensle med egg og stek i 8-10 minutter til de er gyldne.

Next article