Vi må bruke mindre strøm i norske boliger i fremtiden. Derfor bør du tenke på strømsparing når du pusser opp.
Strømprisene er høye, og strømstøtten kommer ikke til å vare evig. Samtidig har regjeringen satt et mål om at vi skal spare strøm i bygg frem mot 2030 og 2050. Skal du pusse opp i år, bør du derfor ha strømsparing med i planene.
Stegvis oppdatering
Mange norske boliger er bygget i tiårene etter krigen. Da var det lite isolasjon i veggene og vinduene var av en annen kvalitet enn i dag. Det var først på 2000-tallet at boligene begynte å bli godt isolerte.
Derfor bruker norske boligeiere mer strøm enn nødvendig. Det koster ekstra – og vil særlig koste når strømstøtten en dag fases ut.
Fordelene er at du kan oppgradere boligen din stegvis. Du trenger ikke gjøre alt på en gang. Men skal du pusse opp, bør strømsparing også stå på agendaen.
Begynn med vinduene, det er her varmetapet er størst. Og så kan du etterisolere veggene. Men pass på: Når boligen blir varmere, blir den også tettere. Da trenger du mer ventilasjon!
Start enkelt!
Når du lager en plan så start med de enkleste tiltakene, som likevel gir gode resultater, først.
Etterisolering av loftet er et slikt tiltak. Det koster ikke så mye, og mange kan gjøre det selv. Men når du skal etterisolere et eldre loft, bør du være sikker på at dampsperren fortsatt er intakt, slik at ikke varm luft kondenserer på loftet og skaper fuktproblemer.
Dersom du har fått installert downlights av den eldre typen i himlingen på rommet under loftet, er det fare for at dampsperren er gjennomhullet av disse og må skiftes. Ta kontakt med en håndverker, hvis du er usikker her.
Vinduer før vegger
For større tiltak, kan det være smart å få inn en energirådgiver for å få hjelp. Mange fylker og kommuner tilbyr støtte til dette. Sjekk med din kommune!
Begynn med vinduene, det er her varmetapet er størst. Og så kan du etterisolere veggene. Men pass på: Når boligen blir varmere, blir den også tettere. Da trenger du mer ventilasjon!
Solceller er prikken over i-en!
Det har vært mye fokus på å installere solcelleanlegg. Og det er smart med egen energiproduksjon. Men ikke gjør det før du har gjort de andre tiltakene. Dessuten må du sjekke at taket under er i god stand. Mange eldre tak bør fikses før det installeres solcellepaneler.
Tekst: Carsten Henrik Pihl, leder for politikk og bærekraft i Huseierne