Valg av studie og karriere kan være vanskelig for mange. Press fra familie og andre om å gjøre det rette valget, gjør det ikke enklere.
– Det er vanlig å føle seg usikker på studievalget etter videregående, og selv ante jeg ikke hva jeg ville bli. Før videregående tenkte jeg at jeg ville bli dyrlege, men så var ikke realfag min greie. Da hjalp det ikke at jeg elsker dyr, sier Helsesista Tale Maria Krohn Engvik.
Tale Maria Krohn Engvik
«Helsesista» Helsesykepleier
Hun tror press kommer i ulike former. Noen har familie med forventninger til valg av karriere, og mange får «velmenende råd» om hva som lønner seg økonomisk og med tanke på jobbmuligheter.
Ulike statussymboler
– Spesielt de som går ut med gode karakterer får kommentarer som «Du skal vel studere medisin du?». Vi lever i et samfunn som er svært prestasjonsfokusert på mange måter, og det kan virke som et vellykket liv er synonymt med en vellykket karriere der du tjener bra, sier hun.
Hun legger til at også kultur spiller inn, og at det bare i Norge er forskjeller.
– På bygda er det ikke det å ha den dyreste veska som er status, men den feiteste traktoren. Samtidig kan disse ungdommene føle press på å overta gården som har gått i arv i generasjoner, sier hun.
Følg hjertet
Det kan være vanskelig å innrømme overfor for seg selv og andre at valget ble feil.
– Jeg husker jeg fikk en snap av en medisinstudent, som hadde et halvt år igjen av studiet. Hen hadde panikk fordi hen ikke ønsket å bli lege, men alle var jo så begeistret over at hen snart var ferdig med et flott studium, sier Engvik.
Var det mulig å slutte nå?
– Mitt råd var å slutte i dag, hvis det var det hen ville. Gjør det du vil, for dette er ditt liv! Jeg håper personen fulgte sitt hjerte, for uansett er ikke årene med studier bortkastet. Alt du lærer i livet, kan du ta med deg videre, sier hun.
Text: Katrine Andreassen