Skip to main content
Hjem » Snart voksen » Spennende fremtid i tømrerfaget
Sponset

Tilde Åsheim går i tømrerlære, og er strålende fornøyd med oppfølgingen fra lærebedriften og Opplæringskontoret for tømrerfaget. Hun nøler ikke med å anbefale valget.

Det var først og fremst den aktive hverdagen, med mye spennende å drive med, som lokket henne til å gå for byggfag, der tømrerfaget er én av flere moduler.

– I tiende klasse syntes jeg variasjonen i byggfag, ispedd litt teori, virket veldig spennende, men jeg skal ikke nekte for at jeg var påvirket av at jeg kjente mange som var fornøyd med akkurat det valget. Med det mener jeg både skolegangen og læretiden, presiserer hun.

Tilde Åsheim

Lærling gjennom Opplæringskontoret for tømrerfaget

– Passer alle

– Det var nok også et poeng å gå inn i tømrerfaget fordi jeg er jente, som kan være med og vise at det er et yrke som passer alle.

Nå går Tilde i lære hos Futura entreprenør i Nordre Follo, og er veldig fornøyd med hvordan både firmaet og Opplæringskontoret for tømrerfaget (OFT) følger henne opp. Hun kan når som helst tekste og ringe en ansvarlig på Futura-kontoret, og OFT er flinke til å følge opp.

– De er også veldig flinke til å møte opp på byggeplass, og er innom alle lærlingene én gang i halvåret, både for å sjekke trivselen og den faglige utviklingen, frem mot fagprøven, sier hun.

– Er tømrerfaget fortsatt preget av at det en gang var et mannsyrke?

– Både ja og nei. Jeg vil jo tro de fleste jenter mener det blir feil å stille like krav til fysisk styrke, men vi blir jo veldig godt tatt imot, både innen tømrerfaget og i de tilstøtende fagene. Min oppfatning er at de fleste jenter syns det er spennende, og det gjelder meg også. Det er klart du finner en litt røff humor på byggeplassene, men det er helt greit å si i fra, om du føler det går for langt, og humoren er stort sett alltid godt ment. Jeg føler også at jeg blir tatt på alvor, når det er noe jeg lurer på, også når det gjelder den humoren.

Interessert i tømrerfaget?

Her kan du lese mer om hvordan du kvalifiserer deg til læreplassgaranti, ulike veier til svennebrevet og nyttige skjemaer og dokumenter for lærlinger.

Kan ta videreutdanning

Når Tilde har fått svennebrevet sitt, åpnes det mange muligheter:

– Jeg kan fortsette som tømrer på byggeplass, utdanne meg videre på fagskole, som gir en fagskoleingeniør-tittel, eller ta en jobb som prosjektleder i et entreprenørfirma. Så ja, mulighetene er mange. Fagskole-alternativet er noe jeg har tenkt på mange ganger, for det høres veldig spennende ut, men akkurat nå fokuserer jeg på å avlegge svenneprøven og jobbe litt, før jeg avtjener førstegangstjenesten i Forsvaret. Målet er å vende tilbake til byggebransjen når jeg har dimmet.

– Om jeg skulle komme med en anbefaling, må det bli at alle selvfølgelig må velge sin egen retning, men for min del var det byggfag som virket mest spennende. Én ting er at det gir gode jobbmuligheter, men du får også erfaring innen flere fag, med to års skolegang og to år i lære.

Bli tømrer!

Med over 500 lærebedrifter ønsker vi å hjelpe kommende tømrere å finne sin læreplass.

Av Jarle Petterson

Next article