Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Slik kan du spare (nesten) uten å merke det
Smart sparing

Slik kan du spare (nesten) uten å merke det

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, og programleder i Luksusfellen. Foto: Jonathan Kise

Hva tenker du når jeg sier smart sparing? Tenker du aksjefond, høyrentekonto og «uff nei, dette er komplisert?». Kanskje tenker du at det ikke er noe du har råd til? Slik trenger det ikke å være. Sparing kan være smart, enkelt og gjøres nesten uten at du merker det.

– Sparing er bare utsatt forbruk. Noen opplever at de ikke har råd til å spare, men jeg tror de aller fleste har råd til det. Det handler som regel ikke om at man har for lite penger, men at man bruker for mye, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, og programleder i Luksusfellen.

Han tror de fleste opplever at hverdagsøkonomien er mer krevende nå som alt har blitt dyrere. Da er det enda viktigere å spare.

– Mange har spart gjennom pandemien. Da er det fint å ha penger til overs nå når det blir dyrere. Bufferen gjør at man kan kjøpe seg litt ekstra tid mens man tilpasser seg det nye utgiftsnivået. Men husk å fylle opp bufferkontoen igjen, du trenger pengene om noe uforutsett skulle skje, sier han.

Drømmeferien 2024

Gundersen har noen konkrete tips til hvordan man kan bygge seg opp en bufferkonto, uten å merke det. Hans beste tips er å legge inn automatisk trekk på lønningsdagen.

– Da slipper du å ta stilling til det hver måned. Pengene rekker bare så vidt innom lønnskontoen før de går til sparekontoen, sier Gundersen.

Men man bør ikke spare for mye. Da kan det hende man må gå til sparekontoen og låne litt hver måned. Det blir fort en dårlig vane.

– Det kan lønne seg å gi sparekontoen et navn, som Drømmeferien 2024, Ny Volvo eller Bryllup. Da er det lettere ikke å røre pengene, sier han.

Det kan også være lurt å bruke en sparekonto i en annen bank. Da vil ikke kontoen være like tilgjengelig.

– Eller du kan skjule sparekontoen i mobilbanken. Penger ute av syne er penger ute av sinn, sier Gundersen.

Mikrosparing og penger igjen på skatten

Mikrosparing er også noe Luksusfellen-programlederen er tilhenger av. Da kan man legge inn slik at et lite beløp går inn på sparekontoen hver gang man bruker kortet. Man kan runde av til nærmeste femmer eller tikrone, eller man kan spare et fast kronebeløp eller fast prosentsats for hvert kjøp. Det blir så lite hver gang at man knapt merker det.

– Et annet tips er å trekke ekstra skatt. Selv om du ikke frykter baksmell, kan du be arbeidsgiver om å trekke litt ekstra hver måned. Dette er penger du ikke kan røre, men du får tak i dem neste sommer, akkurat når du trenger dem. Jeg vet ikke om noen som syns det er kjipt å få igjen litt ekstra på skatten, sier Gundersen.  

Noen av oss har også fortsatt kontanter slengende rundt. De kan man legge i en sparebøsse eller i en krukke, der de kan vokse nærmest av seg selv.

5 enkle tips for en bedre økonomi:

  1. Kutt i sløsing og unødvendige utgifter, som kaffen på vei til jobb, brus, kjøpevann, taxi, godteri midt i uka, Lotto og kantinemat. Sjekk Sløserikalkulatoren. Den regner ut hvor mye du sløser i løpet av et år.
  2. Planlegg matinnkjøpene, og handle en dag i uka. Gå gjennom skuffer og skap før du handler for å finn ut hva du egentlig trenger. Og se på kilo- og literprisen. Det er det som teller, ikke hvor mye den ene pakken koster. Handle på rimelige butikker, ikke kast mat og lag maten selv.
  3. Ikke betal mer enn du må. Bruk prissammenlikningstjenester som Prisjakt eller Finansportalen for å finne best pris på varer og tjenester.
  4. Bruk fordelsprogram. Det er dumt å betale full pris når man kan få rabattert pris gjennom medlemskap, som for eksempel LO, NAF, Turistforeningen, flyselskap, kredittkort, bensinselskap og butikkjeder.
  5. Kjøp og selg brukt, for eksempel gjennom Finn eller Tise.

Av Marte Frimand

Next article