Skip to main content
Hjem » Sommerstemning » Er du en Tarzan eller en Ludvig?
Sponset

Har du tenkt over at barn klatrer over alt? De klatrer på gjerder, på steiner, i trær, i trapper og på alle tenkelige og utenkelige steder. Det gjorde mest sannsynlig du også, da du var liten. Men når sluttet du egentlig å klatre?

Ja, når sluttet vi egentlig å leke? Når ble vi sånne kjedelige voksne som sitter og ser på at barna våre leker, gjerne med en mobiltelefon i hånden? Hva om vi hadde lagt bort mobilen for en dag, og blitt med barna i leken?

– Det er så givende å se voksne som ikke er naturlige klatremus, briljere langt utover det de trodde var sitt eget nivå i løypene, sier Olav Tarjei Valebjørg, markedsansvarlig i Høyt og Lavt Klatreparker.

Olav Terjei Valebjørg
Foto: Høyt & Lavt

Olav Terjei Valebjørg


Markedsansvarlig i Høyt & Lavt

– Det gir en herlig følelse av samhold når man kan gjøre en aktivitet sammen i stedet for å være en coach som står på bakken og veileder ungene, sier han videre.

Klatring for alle

I klatreparkene til Høyt og Lavt finner du klatreløyper tilpasset alle nivå. Løypene er markert med farger etter vanskelighetsgrad. Kanskje er det tryggest å begynne på de letteste løypene sammen med de minste barna. Etter hvert vokser mestringsfølelsen, og før dagen er omme, slenger du deg som en ekte Tarzan der oppe blant trekronene sammen med barna. Du skal nemlig ikke se bort fra at barna briljerer i løypa fra start, og må hjelpe mamma og pappa over. Her kan man virkelig teste seg selv og pushe hverandre til å bli bedre.

– Klatring har blitt en folkesport. Tidligere var det en sær idrett for de få og de galne. I dag er det allemannseie. Vi demokratiserer ekstremsport, sier Valebjørg.

Høyt & Lavt klatreløyper gir deg store naturopplevelser

Sesongkort for de med klatredilla

Høyt og Lavt teller snart hele 18 parker. Den 18. parken åpner på Geilo i sommer. Er du heldig, ligger det en park i nærheten av der du bor. Ellers er dere kanskje i nærheten av en park i løpet av sommerferien.

– Nytt av året, er at man kan kjøpe nasjonalt sesongkort, som gjelder i alle parkene, bortsett fra Hallingdal og Oslo, sier Valebjørg.

Nasjonalt Sesongkort

Solsikkekortet for trengende

– Alle skal kunne bli med og klatre hos oss. Vi tilrettelegger etter alder og vanskelighetsgrad. Vi tilrettelegger også for trengende grupper som har nedsatt mobilitet og skjulte handicap, sier Valebjørg, og viser til Solsikkeordningen.

– Dette er en ordning for dem som gjerne har et usynlig handicap. De får et armbånd slik at de som jobber i parken kan holde et ekstra øye med dem. De får også ekstra hjelp hvis de ansatte ser at de sliter, sier han.

Solsikkeordningen er bare ett av flere tiltak som bygger under at Høyt og Lavt virkelig er klatring for alle.

Høyt & Lavt – Klatring for alle

Gratis inngang

Det er gratis å komme inn i parkene, og man betaler bare hvis man vil klatre. Dermed kan hele familien bli med og kose seg, selv om minstemann er for liten til å klatre og far har seriøs høydeskrekk. Eller kanskje dere kan teste ut Nett & Sprett som finnes i flere av parkene. Det er et område tilpasset de aller minste, der de kan hoppe og leke uten klatresele. Flere parker har kafé med matservering, og det er også mulig å ta med egen mat. Is og kaffe må man ha i løpet av dagen, og det får man selvfølgelig kjøpt i parkene.

Og kanskje overvinner far høydeskrekken etter hvert, og drar tilbake med kompisgjengen for å teste ut de svarte løypene. Plutselig får han luftet luggen i den 500 meter lange ziplinen 70 meter over bakken. Eller kanskje han holder seg til Nett og Sprett sammen med toåringen, og er mer enn fornøyd med det.

I klatreparkene til Høyt og Lavt finner du klatreløyper tilpasset alle nivå. Løypene er markert med farger etter vanskelighetsgrad. Foto: Høyt&Lavt

Tekst: Marte Frimand

Next article