Bare tre kilometer utenfor Ålesund sentrum, ligger Atlanterhavsparken. Her kan man møte fisk og dyr som lever langs kysten vår. Bli med på mating og hils på oterne og den lille prompe-selen. Se hai og krabbe, eller lek i det store uteområdet med sandkasse og vannleker.
Utendørs ligger tre bassenger med noen viltre krabater: Oterøya, Selbukta og Pingvindammen. Pingvinene er akvariets internasjonale gjester, og er en del av et bevaringsprogram.
– I pingvindammen vår, har vi rundt 26-28 pingviner. To av dem ble født i fjor, og så har vi fått fire kyllinger så langt i år, sier Cathrin Åkre, salgs- og bookingleder ved Atlanterhavsparken.
Seks egg venter i skrivende stund på å bli klekket, så antall kyllinger kan fort endre seg.
– Kyllingene er veldig aktive, og de to som ble født i fjor, skal ut og oppleve verden. De klatrer og svømmer og stuper. Det er veldig morsomt å se på, sier Åkre.
Lær om livet i havet langs Norskekysten. Les mer her!
Prompe-selen
I Selbukta, som er Europas største anlegg for sel, bor ni morsomme seler. Her er det også noen artige, små krabater. Åkres kollega, Maria Bekjorden, jobber som røkter i parken, og forteller at de har to selunger som er ett år gamle, og én som er to år gammel.
– Toåringen, har mye gass i magen, så den promper hele tiden, til stor forlystelse for barna som er på besøk hos oss, ler hun.
Oterøya
I det tredje bassenget ute, bor de tre sjarmerende oterne Nusse, Muffe og Pia.
– De er kjempemorsomme og byr virkelig på seg selv. De lager masse show, og er opp og ned og lekeslåss og spruter og herjer, sier Bekjorden, og legger til at dyrene blir foret to ganger om dagen.
– Det er en morsomt ting å få med seg. Og med to foringer om dagen, trenger man ikke stå oppå hverandre, sier hun.
Haien kommer
Det første man møter når man kommer innendørs i akvariet, er det norskeste av det norske, nemlig torsk og sild. Når man fortsetter videre innover, kommer man til de forskjellige plassene langs kysten, fjordene, holmene og skjærene, og dyrene som lever her. Man finner også en egen krepsdyrutstilling.
Opplev mating av fisker og dyr. Les mer her!
Åkre forteller at det er to ting barna alltid spør om de har: nemlig hai og blekksprut. Og selvfølgelig har de det.
– I stortanken vår, har vi hai. Ikke den svære, skumle haien, men pigghå. Tanken ligger i bunnen av et amfi der man har mulighet til å gå ned. Man får nesten følelsen av å stå midt i fjorden, sier hun.
Atlanterhavstanken
Atlanterhavstanken er en av Europas største saltvannstanker. Den er 17 meter bred, 36 meter lang, og inneholder fire millioner liter ufiltrert sjøvann. Hvert minutt pumpes 8 000 liter vann inn i stortanken.
– Vi er så heldige at vi ligger helt ved fjorden, så vi har lagt et rør ut i fjorden som pumper opp naturlig sjøvann, sier Åkre.
Hjemmelaget gulrotkake
Blir man sulten etter en dag i parken, sørger akvariekokken for hjemmelaget og kortreis mat. Det er mye fisk på menyen, men man kan også få annen mat.
Og skulle man ønske å ta med seg kolleger på en litt annerledes opplevelse, er det lagt opp til kurs og konferanse med fasiliteter for opptil 20-25 personer. Da kan man blant annet arrangere kokkekamp.
1. september, åpner Norges første vitensenter med marin profil. Der vil det bli tre interaktive utstillinger.
– Vi har brukt pandemitiden godt til å planlegge. Det skjer mye spennende fremover, og vi gleder oss til å vise publikum alt det morsomme vi har på programmet, sier Åkre.
Tekst: Marte Frimand, [email protected]