Vi kan hjelpe deg med finansiering «på norsk» om du går med planer om kjøp av feriebolig i Frankrike, Spania eller Portugal!
Det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker å feriere i Frankrike, Spania og Portugal, og mange av oss drømmer i tillegg om å eie en feriebolig i utlandet.
Å kjøpe eiendom i utlandet vil for mange være den nest største investeringen de gjør i livet, og da krever det like gode eller faktisk enda bedre forberedelser enn å kjøpe bolig eller hytte i Norge. Dette er for de fleste ukjent farvann, her bør nemlig alle trå forsiktig, – det er mye å sette seg inn i og mange potensielle fallgruver. Jo bedre forberedt du er, desto tryggere vil det være å realisere drømmen.
– Dere må planlegge som dere gjør i Norge – start med å søke om et finansieringsbevis! Ingen går i en budrunde hjemme uten at de vet at de har finansieringen i orden.
En solid buffer
Det første du bør gjøre før du starter ditt søk etter din drømmebolig, er å avklare hvor mye du har råd til å kjøpe for. Du skal aldri tømme kassen helt for å investere i fritidsbolig. Vi er opptatt av at våre kunder tar høyde for å kunne takle uforutsette hendelser og sørger for å ha en god og solid buffer i sin privatøkonomi.
Det er flere fordeler ved å ha dette. For det første vil et finansieringsbevis gjøre deg i stand til å handle raskt når din drømmebolig dukker opp. En annen fordel er at et finansieringsbevis gjør at potensielle selgere/meglere trygge på din evne til å gjennomføre kjøpet.
Vi anbefale alle «å skynde seg langsomt»
Det er viktig å ha en realistisk oppfatning av egen økonomi, minner Mona Eriksen om, hun er Sales og Relationship manager hos DNB Luxembourg.
– Har jeg råd til å kjøpe? Hvor mye kan jeg kjøpe for? Har jeg den nødvendige egenkapital tilgjengelig? Hvor kan jeg eventuelt hente nødvendig egenkapital? Det er kanskje litt kjedelige svar, men vi ser at mange drar ned og blir fanget av sol og sommer og plutselig dukker drømmeboligen opp.
I hvilket område ønsker jeg å kjøpe? Du kan nemlig finne drømmeboliger flere steder. Når har du tenkt til å benytte eiendommen? Det kan være stor forskjell i de ulike områdene i og utenfor sesong. Bruk tid og gjør godt forarbeid, det er vårt beste råd.
Som kjøper er det bra å være klar over er at prisen på de ulike eiendommene som ligger ute for salg helst er den prisen selger håper å få.
– Det er sjelden budrunder, så ikke la deg presse av megler til å tro at andre kjøpere står i kø og at du må skynde deg å reservere boligen.
– Den typiske feilen er å signere før du har avdekket om du faktisk har råd til boligen. Det er allikevel ikke sikkert at du får tilbake det innbetalte reservasjonsbeløpet, sier Mona Eriksen.
Den andre typiske feilen er at du glemmer undersøkelsesplikten din, da boligene oftest kjøpes «as is». Reklamasjonsretten skiller seg vesentlig fra norsk lovgivning og inneholder i mange tilfeller kortere reklamasjonsfrister.
Kostnader
De fleste kundene som henvender seg til oss i DNB Luxembourg er overrasket over hvor høye transaksjonskostnadene er i Spania, Frankrike og Portugal i forhold til det de er vant til i Norge. Normalt må du regne med 10 til 13 prosent, i tillegg til kjøpesum. Dette vil variere litt avhengig av hvilket land/region du ønsker å kjøpe i.
DNB Luxembourg tilbyr inntil 70 prosent av den laveste verdi av kjøpesum eller takstverdi, eksklusiv ovennevnte kostnader. Dette betyr at du vil trenge over 40 prosent av total kjøpesum i egenkapital.
Kontakt oss
- Vi i DNB Luxembourg har mer enn tolv års erfaring med å guide nordmenn som ønsker å kjøpe bolig i utlandet.
- Vi deler gjerne vår kunnskap og vårt nettverk av eksperter med dere som går med planer om å kjøpe drømmeboligen i utlandet.
- Våre rådgivere snakker enten norsk eller svensk.
- Vi stiller gjerne som innledende samtalepartner og ønsker uforpliktende samtaler velkommen. Ta kontakt med oss i DNB Luxembourg på www.dnb.no/lu eller på e-post [email protected]