Mange nordmenn skriver ikke testament fordi de stoler på arveloven. Det kan resultere i at fordelingen etter deg ikke ble slik du ønsket.
I Norge har vi en sterk lov som ivaretar arvingene. Dette videreføres i den nye arveloven. Mange har tanker om hvem som skal få hva av eiendeler. Skriver du ikke testament, er det arveloven som fordeler for deg.
Senioradvokat Jacob Winderen Lindegaard er ekspert på arv og testament. Han har sett eksempler på at etterlatte ikke mottok det som ble lovet.
– Man har kanskje hatt en nær relasjon til et familiemedlem og ønsker at personen skal få en spesiell gjenstand. Men fordi man ikke har skrevet testament, kan andre ha krav på gjenstanden. Det kan skape stor skuffelse og sorg hos den etterlatte. Det er vanskelig hvis man har blitt lovet noe av den avdøde, men ikke blir trodd fordi det ikke finnes noe testament, sier Winderen Lindegaard.
Konsekvenser av det uskrevne testament
En konsekvens av å ikke skrive testament er at fordelingen etter deg ikke blir slik du ønsket. En annen er at det kan skape splid og konflikt blant de etterlatte.
Winderen Lindegaard anbefaler å skrive testament som klart og tydelig forteller hvordan du vil at dine eiendeler skal fordeles etter deg. På den måten unngår man konflikt og sikrer at ens siste ønsker blir oppfylt.
Gi til hvem du vil
Selv om du har arvinger, kan du velge å også testamentere til andre.
– Man kan for eksempel gi til en venn, et idrettslag eller en organisasjon. Kanskje man har fått god hjelp i en tung periode i livet, eller man kan ha vært engasjert i en sak. Da kan du velge å gi en gave i ditt testament. Har man ikke arvinger står man fritt til å testamentere som man vil, avslutter Winderen Lindegaard.
Les mer om arv og testament på www.detgodetestament.no.
5 ting det er viktig å tenke på når man skriver testament
- Hva ønsker du å oppnå? Tenk igjennom hvorfor du oppretter et testament. Kanskje du ønsker du å fordele arven annerledes enn det loven tilsier? Dette er viktig å tenke igjennom før du starter.
- Skriv tydelig og klart slik at du sikrer at verdier og gjenstander fordeles slik du ønsker. Det er viktig at teksten ikke skaper usikkerhet og at alle forstår innholdet likt.
- Ved å være tydelig forhindrer man uenighet ved skifte, og man unngår krangel og skuffelse.
- Pass på å fortelle om dine prioriteringer og ønsker hvis du testamenterer til personer/organisasjoner utenfor slekten. Fortell også hvorfor dette er viktig for deg. Vær stolt av dine verdivalg.
- Oppbevar testamentet ditt på et trygt sted slik at det blir funnet. Du kan oppbevare testamentet ditt hjemme hos deg selv, men det aller beste er å oppbevare det hos tingretten.
Tekst: Rikke Solberg, kommunikasjonsansvarlig i Norges Innsamlingsråd.