Skal du kjøpe valp for første gang? Eller er du en erfaren hundeeier med ny valp i flokken? Gratulerer, du har en herlig tid i vente. Her får du nyttige tips til hva du bør gjøre for å gi ditt nye familiemedlem den aller beste starten.
Det er mye å tenke på før du skal kjøpe valp. Hvilken rase skal du velge? Hva skal du bruke hunden til? Skal hunden være en turkompis, et familiemedlem, ønsker du å konkurrere i en hundesport eller trenger du et arbeidsdyr til praktisk bruk? Det finnes rundt 250 ulike hunderaser i Norge, som er avlet frem for ulike bruksområder. Velg rase med omhu ut ifra din egen kunnskap og forutsetninger for tid til mosjon og trening.
Første tiden hjemme
Du får hente valpen tidligst når den er åtte uker gammel. Valpen bør ha gjennomgått en helseundersøkelse før den flytter til sitt nye hjem. Under helseundersøkelsen blir valpene også ofte ID-merket og får første grunnvaksinasjon. Bruk tid på at valpen skal bli trygg i sitt nye hjem og trygg på dere. Lek skaper tilhørighet og faste regler skaper trygghet.
Ti gode råd
Veterinærkjeden Evidensia har utarbeidet ti gode råd til nye valpeeiere:
1. Tegn forsikring
Du bør tegne en forsikring som gjelder fra den dagen du henter valpen din. Forsikring gir økonomisk trygghet som igjen kan gi rask behandling ved sykdom eller ulykke.
2. Vaksiner valpen
Den andre vaksinen gis ved 12 ukers alder og den tredje revaksineringen ved 16 ukers alder. Når hunden har blitt ett år skal den igjen vaksineres og dette repeteres så hvert tredje år gjennom hele hundens liv. Vaksinering mot kennelhoste kan også gis ved 12 og 16 ukers alder, og igjen når hunden fyller året. Hunden skal revaksineres mot kennelhoste hvert år.
Forebyggende behandling for kjæledyr – bestill 12 ukers vaksine med 15 minutter ekstra tid hos veterinær – last ned faktaark om valp.
3. Meld deg på valpekurs
Dette er nyttig både for hund og menneske. Det er sosialt og dere vil lære grunnleggende ferdigheter om trening av hund.
4. Velg riktig fôr
Valpen skal ha valpefôr frem til den er rundt ett år gammel. Veterinæren kan gi veiledning i hvilket fôr du bør velge.
5. Søvn og hvile
En valp sover rundt 16 timer hver dag. Det er viktig at valpen har sin egen plass der den får være i fred, og at eventuelle barn i familien lærer seg å la hunden være når den ligger på sin plass.
6. Puss tenner
Det er veldig lurt å venne valpen til å pusse tenner tidlig. Visste du at hele fire av fem hunder får tannproblemer i løpet av livet? Bestill gratis tannsjekk her.
7. Å få valpen husren
Hovedregelen når du skal få valpen husren er å belønne når den gjør rett. Å straffe valpen for å tisse inne vil bare skape usikkerhet og kan føre til at det tar lenger tid for den å bli husren. Ta valpen ut så ofte som mulig, alltid etter at den har sovet, spist og lekt.
8. Alene hjemme
Hunder er flokkdyr og de fleste hunder trives derfor ikke så godt med å være alene hjemme. De må trenes opp gradvis til å kunne tolerere å være hjemme alene over tid. Det beste er å starte treningen når valpen er sliten og trøtt. Start kun med veldig korte økter, og utvid gradvis.
9. Tilpass treningen
Turer i den første tiden bør være korte og etter valpens ønske. Det er bedre å gå flere små turer enn én lengre. Det er viktig ikke å overbelaste leddene før hunden er ferdig utvokst. Først ved ti-tolv måneders alder kan man ofte legge på mer belastning.
10. Ormekur til valp
Spolorm er den vanligste typen innvollsorm hos hunder i Norge. Etter ormekurer som oppdretter har gitt, bør du gi valpen en ny ormekur ved 16 ukers alder. Ta kontakt med din veterinær for å få resept på riktig middel og dosering. Så er det bare å kose seg med det nye familiemedlemmet. Lykke til!
Om Evidensia
– Evidensia Norge er en del av Europas største veterinærkjede IVC Evidensia, som består av over 1400 dyreklinikker og dyresykehus i 11 land.
– Dyrene og deres eiere er alltid i sentrum hos Evidensia. Her kan du være sikker på at du får den beste hjelpen og behandlingen til ditt dyr, og service av høyeste veterinærfaglige kvalitet.
– Evidensia tilbyr alt fra årlige vaksinasjoner og gratis tannsjekk, til avanserte utredninger og operasjoner.
Av Marte Frimand