Solveig Halvorsen (90) fra Tveita i Oslo bor fortsatt hjemme i egen leilighet til tross for sviktende helse. Årsaken til at hun kan det, er at hun har hjemmehjelp som besøker henne fire ganger daglig.
Det er åtte år siden Solveig mistet mannen sin, og nå bor hun alene i leiligheten sin på Tveita. Siden formen ikke er som den en gang var, trenger hun hjelp til diverse småting i leiligheten, og derfor fikk hun vedtak fra Oslo kommune om hjemmehjelp.
– Jeg merker at jeg har blitt 90. Jeg gjør så godt jeg kan, men klarer for eksempel ikke å gå ut alene lenger og det er også mange småting i hjemmet som jeg ikke klarer å gjøre selv lenger. Bare en sånn ting som å re opp sengen trenger jeg hjelp til nå. Jeg har prøvde å skifte selv, men det blir for mye for meg, forklarer Solveig.
Hjelp til det meste
Gjennom ordningen med fritt brukervalg valgte Solveig å bruke hjemmehjelp fra Norlandia Hjemmetjenester og er svært fornøyd med ordningen som nå har vart i cirka to år.
– Hjemmesykepleien hjelper meg med det aller meste jeg trenger hjelp til. Det kan være alt fra å lage mat, vaske tøy og hjelp til å dusje. I tillegg kommer det også en som vasker og støvsuger her annenhver uke. Jeg har blitt så glad i de som kommer hit, for de er snille, hjelpsomme og greie og hjelper meg med absolutt alt jeg ber om, smiler 90-åringen.
Tar hensyn til den enkeltes behov
For Solveig innebærer hjemmehjelpsordningen hun har med Norlandia at hun kan fortsette å bo hjemme og leve det livet hun ønsker.
– Det er det aller viktigste for de aller fleste av dem som hjemmehjelpene våre besøker, forteller Ida Eide som er daglig leder i Norlandia Hjemmetjenester.
Ida Eide
Daglig leder, Norlandia Hjemmetjenester
– Vi er uhyre bevisste på at vi gir akkurat den hjelpen som den enkelte trenger og har behov for. Vi legger også stor vekt på den menneskelig siden i dette med å komme hjem til noen. For noen ganger hjelper vi kanskje til med de mest intime ting som dusjing og for mange av dem som mottar hjelpen kan det være en stor terskel å få hjelp fra fremmede. Derfor må dette gjøres på en veldig ordentlig måte og på hjelpemottakerens premisser, fortsetter Eide.
Typen hjelp varierer
Noen har behov for hjelp til dagligdagse oppgaver som å kle på seg, lage mat, eller til å dusje. Da holder det ofte at hjemmehjelpen som kommer er ufaglært. I andre tilfeller, for eksempel for dem som har ulike sykdommer, eller kanskje trenger hjelp til å pleie et sår, er det behov for helsefaglig personell. Som regel er det kommunens vedtak som avgjør hvor mye og hva slags hjelp som den enkelte skal få. Men i tillegg er det også mulig å få mer hjelp utover dette.
– Da snakker vi om private tilleggstjenester som den enkelte betaler for selv. Mange eldre trenger egentlig mer hjelp enn det de har fått vedtak om via kommunen, det kan for eksempel dreie seg om hjelp til å komme til legen, eller hjelp til å handle. Da kan de kjøpe ekstra private tjenester hos oss og få den hjelpen de trenger, sier Eide.
Forutsigbarhet og trygghet
Det aller viktigste er de ansatte som er hjemme hos Solveig. Derfor legger Norlandia opp hjemmebesøkene slik at det, så langt det er mulig, er de samme menneskene som kommer. På den måten kjenner de ansatte godt til hvordan Solveig vil ha det, og de blir også kjent med hverandre.
– Det er hyggelig at de kommer innom og vi har blitt gode venner. Hvis jeg ikke hadde hatt hjelp, så måtte jeg nok vært på sykehjem, så jeg er glad for at jeg har denne ordningen slik at jeg fortsatt kan bo hjemme, avslutter Solveig.
Les mer om hjemmehjelp her
Av: Tom Backe, [email protected]