Det er ingen tilfeldighet at Lyngsalpene har blitt kåret til den aller beste destinasjonen for toppturer i Norge. Fjellene som strekker seg mot himmelen og stuper ned mot sjøen er dramatiske, utsikten er fabelaktig og snøforholdene fantastiske.
Mange som skal til Lyngsalpene for å oppleve rå skiopplevelser i vill natur flyr til Tromsø og bruker leiebil for å komme seg til Lyngen. Bilturen tar cirka halvannen time.
– Bruker du bilen har du jo stor frihet og fleksibilitet hvis du vil klare deg på egenhånd, men det finnes også pakker som inneholder henting på flyplassen, transport, overnatting og skiguide, sier Georg Sichelschmidt som er reiselivssjef i Visit Lyngenfjord.
Sikkerhet først
For de som har mye erfaring med å gå toppturer og har den nødvendige kunnskapen om skred er det mulig reise på tur i Lyngsalpene på egenhånd, men det anbefales ikke:
– Det finnes så mange, flinke, lokalkjente guider. Noen er sertifisert som tindeveiledere, andre har utdannelse som arktiske naturguider. Først og fremst er det bra å ha en guide på grunn av sikkerheten, men hvis du bruker en lokalkjent guide er også sjansen mye større for at totalopplevelsen av turen blir bedre. Disse folkene vet hvor den gode snøen er og siden de er godt kjent kan de også vise deg turer som det er færre som vet om, fortsetter Sichelschmidt.
Over tusen meter
Det er flere steder i landet der man kan gå toppturer med ski, men det er ikke så mange steder der du klatrer høyere enn tusen meter og kan kjøre ski helt ned til fjæra.
– Den høyeste toppen er Jiehkkevárri som er 1834 meter over havet, og det er høyt. Det vanligste er å gå turer opp til et sted mellom 1000 og 1400 meter. Klatringen tar gjerne tre til fem timer, mens du kan gjøre unna turen ned på kanskje 20 minutter. Imidlertid velger de fleste å bruke god tid på turen ned også for å få med seg alle inntrykkene som utsikten utover tindene og havet gir. Jeg går selv mange toppturer og syns det er helt fantastisk, sier reiselivssjefen.
Gode tilbud for skientusiastene
Lyngsalpene er på ingen måte noe skisted som kan sammenlignes med Hemsedal og Geilo. Nei, bortsett fra et lite barneskitrekk på 300 meter, finnes det ikke en eneste heis her. Overnatting skjer gjerne på mindre hoteller og pensjonater, feriehus, leiligheter og rorbuer. Noen tilbyr alle måltider, andre steder må du satse på selvhushold. Det er også noen kafeer og puber her, for eksempel i tettstedet Lyngseidet, der er det også dagligvarebutikk.
– De som besøker oss er aller mest opptatt av de opplevelsene som naturen gir dem, og her er det ingen floskel å si at opplevelsene ligger rett utenfor døra, avslutter Sichelschmidt.
Av Tom Backe