FOD-gården er en frivilligbasert organisasjon som jobber med omplassering av hjemløse katter og hunder. Gården er delt opp i en hunde- og katteavdeling og vi har til enhver tid mellom 20 og 30 dyr av hvert slag boende.
For at dyrene skal ha det så bra som mulig mens de er hos oss, er vi veldig opptatte av å gi hvert enkelt dyr tilpassete aktiviteter. For hunder kan det for eksempel være kick bike, trening på agilitybanen, svømming, lydighetsøvelser, søksøvelser osv. De fleste hundene får nå en langtur, to kortere turer og en mentaløkt i løpet av dagen.
Det at hundene får tilpasset trenings- og aktivitetsopplegg gjør at stressnivået går ned og overgangen til nytt hjem blir lettere.
Søker nye hjem
Hver hund og katt har sin egen personlighet og bakgrunn, men felles for alle dyrene er at de søker nye hjem. Når et dyr kommer til FOD-gården, starter det med blanke ark. Vi prøver å danne oss et inntrykk av hvordan dyret egentlig er, og hvilken type hjem som best kan passe for det. Ikke sjelden hender det at dyrene er i dårlig helsemessig forfatning når de kommer til oss, og må behandles av veterinær før de kan omplasseres videre. For noen hunder og katter tar det kort tid før de blir adoptert, for andre går det adskillig lengre tid. Det kan blant annet ha sammenheng med alder, størrelse og adferd.
Foreningen mener det er etisk forsvarlig å behandle alle dyr hvis dette kan føre til økt livskvalitet og glede. Troen på at traumatiserte hunder og katter kan rehabiliteres er sentral, og dette gjør at enkelte dyr blir boende hos oss i lang tid før de får seg et hjem. Langtidsbeboerne vil ofte ha behov for spesielle ressurser og tilrettelegging.
Hva du må tenke igjennom før du skaffer deg katt?
Har du tid til å ha én eller flere katter? En katt er et veldig sosialt dyr. Katten trenger stell, kos, aktivisering og lek.
Har du råd til å ha én eller flere katter? Det koster penger å ha katt; den må ha riktig fôr, ormekurer, årlig helsesjekk hos veterinær og den må vaksineres årlig. Tar du til deg en kattunge må du sette av penger til kastrering og id-merking når katten er gammel nok, cirka 6 måneder. En katt kan, som oss mennesker, også bli syk, så du må ha økonomi til å kunne ta med katten til veterinær hvis den skulle bli syk, så den kan få behandling.
Har du sjekket deg (og resten av familien/samboer) for allergi? Det er bedre å gjøre det før du anskaffer deg en katt, så slipper katten å flytte så mye rundt, og du slipper å måtte gi fra deg en katt du har blitt glad i. Det er veldig stressende for en katt å måtte bytte eier og flytte ofte.
Ta en allergisjekk
Har du trygge og gode utemuligheter for katten eller kattene? Det bør være rolige omgivelser, uten store trafikkerte veier. En bakgård i Oslo sentrum har ofte ikke gode utemuligheter. Hvis du ikke er 100 prosent sikker på at du har trygge og gode uteområder katten din kan boltre seg fritt i, bør du vurdere innekatter. Vi anbefaler at man med innekatter har to sammen som kan holde hverandre med selskap, med mindre det er snakk om en voksen katt som er vant til innetilværelsen, og som ikke er glad i andre katter.
Hvis man velger å ha innekatt, anbefaler vi på det sterkeste at man har to sammen. Hvis en katt går alene, kan den lett bli deprimert og ensom, og utvikle atferdsproblemer. Kattene kan ikke ha vært vant med å være ute fra før av. Da vil de savne friheten og livet ute. Når man bare har kattene sine inne, krever det mer av eieren enn om kattene hadde hatt mulighet til å være ute. Først og fremst må man sørge for at katten ikke kan komme seg ut gjennom vindu eller ned fra balkong. Man må altså sikre vinduer og balkong.
Hvem kan passe på katten når du er borte?
Har du noen til å passe katten eller kattene når du er på ferie? Hvis ikke, har du råd til kattepensjonat? Har du tenkt gjennom hvem du kan alliere deg med som kan overta ansvaret for katten dersom det skulle skje deg noe?
Katter kan leve lenge! Når du adopterer en katt må du være forberedt på å gi den et trygt og godt hjem til den dør av alderdom. En katt kan bli 15-20 år, så du må ha den med i alle planer videre i livet. Endringer i familien, som for eksempel. familieforøkelse eller flytting, skal ikke ha noe å si for kattens fremtid. Hvis du adopterer en katt som får gå ut og inn og du skal flytte, må du flytte til et sted du vet at det er lov og trygt for katten å fortsette å gå ut og inn som den vil. Hvis du får et nytt barn i familien, er det ingen grunn til å kvitte deg med katten.
En kattunge trenger mye stell
Vurderer du kattunge? Når det gjelder adopsjon av kattunger under fem til seks måneder, må du tenke på at det er som å få en ny baby i familien. En kattunge trenger mye sosialisering og aktivisering, så det må du være sikker på at du har tid til. Vi omplasserer derfor ikke kattunger under fem til seks måneder hvis den blir alene mer enn fire timer per dag. En kattunge må også holdes inne til den er blitt kastrert og id-merket, og en god stund etter dette. En katt utvikler ikke stedsans før den er rundt åtte til tolv måneder. Vi omplasserer normalt ikke kattunger under fem til seks måneder til familier med barn under seks til sju år. Dette er fordi de er veldig små og skjøre når de er så unge, og ikke tåler den røffe behandlingen de ofte kan få av små barn. Husk allikevel at det alltid er de voksnes ansvar å passe på i samværet mellom barn og katt.
Hjemløsproblematikken for katter i Norge har ikke utviklet seg i positiv retning. Antallet som trenger hjelp bare øker og øker, og vår kapasitet er, i likhet med kapasiteten til andre organisasjoner, sprengt.
Dumping av katter
I Norge har katten jevnt over ikke like stor verdi som hunden. Mens det relativt sjeldent dumpes hunder, er det dessverre et stort problem med folk som dumper kattene sine. Påsken er ofte startskuddet for kattedumpingen – og fra da av er det sprengt kapasitet på hjelpesentrene rundt om i landet vårt. Mange katter får hjelp, men enda flere går en grusom skjebne i møte.
Det virker som at mange ser på det som en selvfølge at de skal kunne levere katten sin til et omplasseringssenter når det ikke lenger passer for dem å ha katten. Unnskyldningene er mange og ofte kreative, men felles for dem er at de gjerne kommer i forbindelse med ferier og høytider.
Dyrevernsorganisasjonene i landet vårt er i all hovedsak frivillige organisasjoner uten statlig- eller kommunal økonomisk støtte. Inntektene er i all hovedsak gaver, arv, donasjoner og lignende. Jeg har kalt det for en nasjonal dugnad i dyrevern. Vårt ønske er at vi en dag ikke skal ha behov for sentre som Fod-gården. Neste år feirer vi 40 år, forhåpentligvis vil utviklingen ha bedret seg drastisk i løpet av de neste 40 årene.
Av: Mette Sommer Kommunikasjonsansvarlig i Foreningen for omplassering av dyr (Fod)