Huggormbitt, flått, varme biler og kuttsår er faktorer som kan gjøre sommeren mindre hyggelig for hundene våre.
1. Hund i bil
Husk å parkere bilen i skyggen, og sørg for god ventilasjon ved å la bakluke og vinduer stå tilstrekkelig åpne. Det er mulig å kjøpe egne luftekroker til bil, slik at bakdøren kan stå åpen og man likevel kan låse bilen. Sørg for at hunden har tilgang til vann. Husk at solen flytter seg, og at det raskt kan bli for varmt også i en bil som ikke står direkte i solsteken. Mange tilfeller av overopphetinger av hunder i bil skjer faktisk i overskyet vær.
2. Se etter flåttbitt
Har hunden blitt bitt av flått, bør den fjernes raskest mulig, og helst innen det første døgnet etter den har satt seg fast. Flåtten fjerner du med flåttfjerner eller pinsett. Du behøver ikke vri eller ha på noe middel, bare dra flåtten rett ut. Etter en tur i skogen kan det være lurt å ta en sjekk av hunden, og se om det har satt seg noen flått.
Kontakt veterinær dersom du opplever at kjæledyret får dårligere allmenntilstand, feber, slapphet, stivhet i ledd, og manglende matlyst. Det kan være tegn på borreliose. Borreliose behandles med antibiotika for både mennesker og dyr.
3. Huggormbitt
Hvis hunden blir bitt av huggorm skal den holdes i ro, og tas med til veterinær så raskt som mulig.
Små hunder kan bæres, store hunder kan gå rolig til de kan bli kjørt til veterinær. Hvor syk hunden blir, er avhengig av hvor mye gift huggormen har sprøytet inn og hvor lang tid det tok før hunden kom seg unna. Ikke alle huggormbitt er med gift, men vi anbefaler alltid en sjekk hos veterinær.
4. Insektbitt
Vepse- og biestikk gir nesten aldri noen alvorlige reaksjoner, selv om en del hunder kan klage høylytt etter et stikk. Det pleier å gi seg uten behandling. Visse hunder er kraftig overfølsomme for vepse- eller bistikk og kan få en allergisk reaksjon på grunn av stikket. Dette er likevel meget uvanlig. Ved mange stikk, kan hunden få symptomer. Blir hunden dårlig bør veterinær kontaktes.
5. Kuttsår
Mindre kuttsår som ikke går igjennom alle hudlag kan heles uten å dra til veterinæren, men pass på at hunden ikke slikker på såret. Dypere sår bør sys for raskere sårheling. Er du usikker på om såret skal sys, kontakt veterinær.
6. Reis sikkert med hund
Å sikre hunden når du kjører bil er viktig for hundens del, men kanskje særlig viktig for de andre i bilen. Hvis hunden er løs i bilen risikerer du at den treffer deg med stor kraft i en eventuell kollisjon, og skader både seg selv og fører/passasjerer.
7. Hund i båt og vann
Har du tenkt å legge inn en båttur med hunden, bør dere ha en flytevest tilpasset hundens størrelse.
8. Hund i solen
Mye sterk sol kan ofte føre til røde øyne og solbrenthet. Bruk solbriller til hunder med øyeproblemer, og solbeskyttelse beregnet på barn til hunder med lite pels/upigmentert hud.
Ha alltid med deg en liten førstehjelpspakke på lengre turer. Pass også på å lagre telefonnummer til nærmeste veterinærkontor eller vakthavende veterinær før turen starter, så er du beredt om noe skulle skje.
VI ønsker deg og hunden din en riktig god sommer – godt forberedt!
Av: Cecilie Holgersen avdelingsleder marked og kommunikasjon i Norsk Kennel Klub (NKK)