På knappe 1,5 år har søstrene Susanne (27) og Anette Bastviken (28) startet instagramkonto, blogg, podcast, laget YouTube videoer og skrevet boken «Jordnært». De har også blitt nominert til «topp 30 under 30 ledende stjerner som vil forandre verden til det bedre» i D2 Magazine. Hver eneste dag inspirerer de tusenvis til å etablere gode vaner for miljøet og helsa.
Det var i februar 2018 at de to søstrene bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment. På en måned skulle de bruke minst mulig plast, og det de skulle bruke, skulle få plass i et glass. Veien dit var både utfordrende og lærerik og ikke alltid enkel, og Susanne forteller at det føltes ut som en oppdagelsesferd.
– Vi hadde lest om andre som hadde gjort det samme, og tenkte det var et morsomt prosjekt, men vi ante ikke at det ville ta så av. Det var gøy at VG-tv ville lage sak og at BBC radio ringte. Nå har det blitt en ny livsstil og vi får masse gode tilbakemeldinger hver dag, sier Susanne.
Alle vet, så nå må vi må gjøre noe
Hvert år fylles hav med plastavfall som over lang tid brytes ned til mikroplast. Mikroplast er bittesmå plastbiter som er mindre enn fem millimeter og blir enten produsert eller tilsatt i produkter. 300 millioner tonn plast blir produsert globalt hvert år og produksjonen er økende. Små plastbiter fra bildekk, tekstiler og hygieneprodukter havner i havet og plast utgjør rundt 75 prosent av alt marint avfall. Plastavfall og andre lite nedbrytbare materiale kan bli i miljøet i hundrevis av år og skade dyr og mennesker. Vi kan alle gjøre små endringer, noe søstrene Bastviken er svært engasjert i og daglig skriver om i bloggen Radical Broccoli.
– Vi vet hvor stort problem det er og vi må virkelig tenke på havets, og egen helse. Alt vi spiser i havet blir forgiftet av plast, og vi finner til og med mikroplast i blåskjell og bordsalt.
Søstrene opplever at det ikke alltid er enkelt å finne gode substitutter for plast på markedet, men prøver hver dag å ta gode valg. De sier at det handler om å begynne et sted.
– Det er veldig vanskelig å finne erstatninger. Noen løsninger har man jo selv, men mat trenger en god innpakning og beskyttelse så det ikke blir matsvinn, så da gjelder det å være god på resirkulering, sier Susanne.
Venner og familie henger seg på
Susanne og Anette merker at venner og familie rundt blir påvirket av livet de lever. Susanne forteller at hun prøver å ikke være vanskelig, så hun blir gjerne med på matlagingen eller tar med tilleggsretter hvis hun skal spise borte, men hun synes også det er gøy at de rundt begynner å gjøre endringer.
– Det har blitt et større engasjement blant de vi kjenner, og det gjør at vi føler at det har en betydning. Foreldrene våre trodde nok dette var en fase, og lurte på når den skulle ta slutt, men nå har de begynt å ta etter og lager vegansk mat til sine venner og sender oss bilder av maten, ler Susanne, tydelig fornøyd.
Det føles godt å gjøre gode valg
Når det gjelder tips til hvordan andre kan bli mer bevisste på sine valg, oppfordrer Susanne til å ikke å være så streng med seg selv, men å begynne i det små. Selv kjøper hun mindre klær enn før, prøver å kjøpe mer brukt og basisklær av god kvalitet. Kostholdet er også endret, og hun sier det føles riktig og godt.
– Jeg føler jeg har det bedre med mindre ting hjemme. Den største endringer er nok kostholdet. Jeg har gått fra kjøtt i hvert eneste måltid til nå bare plantebaserte ingredienser, noe som utgjør en stor forskjell for helsen og miljøet. Det tok et år med frem og tilbake og jeg var spent på om jeg fikk i meg nok næring, men nå føler jeg meg mye bedre, avslutter hun.
Susannes små grønne tips
- Når det gjelder kosthold, så begynn med tacodagen. Bytt ut kjøttet med vegansk base og prøv deg på plantebasert rømme og ost
- Bytt plantebasert melk i kaffen
- Ta for deg ett og ett måltid av gangen, når du skal endre. Frokost er lett å gjøre grønnere.
- Bruk handlenett når du handler
- Ta med løsposer når du skal kjøpe frukt og grønt i butikken (kan kjøpes på helsekost eller på nett).
- Invester i en kaffe og te- termokopp som kan romme varm og kald drikke.
- Ta med egen emballasje når du kjøper take-away.
- Tenk over hvor mange klær og produkter du egentlig trenger. Kjøp helst ting du vet du kommer til å ha bruk for lenge.
Av Cathrine Naglestad, [email protected]