Manpower er i ferd med å utvikle korte, praktiske utdanningstilbud som skal gi unge arbeidssøkere kompetanse til å utføre jobber det er stor etterspørsel etter.
Både NAV og Manpower følger nøye med på hva slags jobber det er vanskelig å finne kvalifiserte kandidater til. Mange av yrkene der det mangler kompetente arbeidstakere er gjengangere, men innimellom skjer det også store endringer:
Ketil Z. Risberg
Business Development Director, ManpowerGroup Solutions
– Derfor følger vi nøye med på hvordan arbeidsmarkedet og behovene endrer seg. IT og helse er to områder som ligger høyt oppe på listen over bransjer som mangler kvalifisert arbeidskraft. Det samme gjelder for fagarbeidere. Innen oppvekst og utdanning og innen salgs- og serviceyrker er det også stor mangel. Innen logistikk ser vi en stor endring der mye av driften automatiseres, derfor trenger logistikkbransjen en helt annen type kompetanse fremover, sier Ketil Z. Risberg i Manpower Academy.
Korte studieløp med faglig påfyll
For å bidra til å løse noen av disse utfordringene har Manpower inngått et samarbeid med Høyskolen Kristiania. Opplegget har fått navnet Manpower Academy, et tolv måneder langt jobbtreningsprogram, der deltakere får utdanning ved Høyskolen Kristiania samtidig som de får praktisk arbeidserfaring hos utvalgte bedrifter. Alt sammen mens de mottar lønn. Underveis får de også karriereveiledning og coaching.
– Med litt faglig påfyll og støtte er det mange som kan få seg nok kompetanse til å få seg jobb, og på den måten bidra med arbeidskraft på områder hvor det er et skrikende behov. Det er ikke bestandig nødvendig å ha en bachelor for å skaffe jobb, derfor tilbyr vi korte, praktiske utdanningsløp som gir arbeidstakerne nok kompetanse til å gjøre en god jobb og skaffe seg en karriere.
Helse er først ut
Det neste programmet til Manpower Academy blir innen helsefag. Her jobber Manpower og AssisterMeg, et selskap som tilbyr helse- og omsorgstjenester, og som Manpower samarbeider med, med å finne 25 kandidater til programmet som starter 1. september.
– For oss er det viktig å finne de rette menneskene sier Risberg.
– Det er ikke så viktig hva de har gjort før bare de har interessen for å jobbe med omsorg. I tillegg ser vi etter de som bryr seg om andre mennesker, de som er læringsvillige og som evner å samarbeide med andre. Selve faget skal de lære gjennom vårt program. Både den teoretiske delen gjennom Høyskolen Kristiania og den praktiske delen gjennom arbeidserfaring og praktiske moduler innenfor førstehjelp, løfteteknikker, medisinsk utstyr og så videre.
Samarbeidet mellom Høyskolen Kristiania og Manpower begrenser seg ikke bare til helsefag, men vil løpende lansere programmer innenfor logistikk, salg og service, samt oppvekst. Som alle er fagområder med stor etterspørsel etter arbeidskraft.
Fast jobb, ingen bindingstid
De som blir valgt ut til å delta i Manpower Academy får fast lønn i en periode på tolv måneder der hverdagen vil bestå av teori, praktisk arbeid og veiledning.
– Etter tolv måneder er den faglige delen over, og da er det naturlig at kandidatene går videre i karrieren sin. Noen fortsetter kanskje å jobbe hos den kunden de har jobbet for, andre vil kanskje fortsette hos oss, mens noen sikkert også vil ha fattet så stor interesse for faget at de begynner på videre studier. Dette bestemmer den enkelte selv, og det er ingen bindingstid, fortsetter han.
– De som blir med på dette får med seg studiepoeng, de tjener penger og ikke minst får de verdifull erfaring, så dette er en fin mulighet, avslutter Risberg.
Av Tom Backe