Stadig mer forskning tyder på at dyr kan ha en positiv effekt på vår mentale helse. For Malin Nesvoll ble to lånehunder kickstarten hun trengte da angsten og depresjonen herjet som verst.
Det anslås i dag at så mange som 500 000 hunder og like mange katter er tilknyttet menneskers daglige liv, de aller fleste av disse som kjæledyr. For mange av oss er det en naturlig del av livet, og det å ha kjæledyr har vist seg gunstig, blant annet for vår mentale helse.
En av de som har fått erfare denne effekten er Malin Nesvoll, kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg» og som youtuberen «Makeupmalin». Gjennom barne-, ungdoms- og videregående skole slet hun med prestasjonsangst, uten at hun selv visste hva det var. Det førte til at angsten fikk vokse uforstyrret gjennom årene. Da hun uventet kom inn på Westerdals i 2013 traff hun veggen.
– Jeg trodde ikke jeg skulle komme inn. Jeg hadde lavt selvbilde og tenkte «jeg klarer ikke det, hvem er jeg til å klare det liksom?». Da jeg kom inn trodde jeg nesten ikke det var sant, og tenkte at jeg ikke kom til å klare det. Så da skulle jeg kompensere veldig og bevise for alle at jeg hadde noe å gjøre der, og da gikk jeg skikkelig på veggen, forteller hun.
Fikk panikkangst
Malin hadde pushet seg selv så langt at angsten gikk over i en panikkangst, og hun opplevde sitt første panikkanfall.
– Panikkangsten førte til angst for nye anfall, angst for angsten. Alt dette gjorde at jeg etter hvert ble veldig deprimert av å leve isolert og være redd hele tiden.
Til slutt orket hun ikke lenger å stå opp av sengen, og dusjet kun etter at hun fikk streng beskjed av kjæresten sin.
– Jeg tenkte at det var bedre å bare sove og la være, eller å bare dø, sier hun.
Da fikk hun gjennom bekjente låne to franske bulldogger i en periode. Det ble et vendepunkt.
– Det var helt fantastisk for min del, for det tvang meg opp av senga. Plutselig hadde jeg ansvar for to hunder som måtte ha tur, de måtte ha mat, og da måtte jeg ut av senga. Det hjalp meg så mye, og de dagene jeg ikke klarte å komme meg ut visste de det. Da bare lå de og passet på meg mens jeg lå der og hadde det fælt. Jeg blir nesten på gråten når jeg tenker på hvor mye det betød for meg, sier hun.
Kan dempe angst og depresjon
Bente Berget ved Agderforskning har en doktorgrad i antrozoologi og dyreassistert terapi fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og har forsket på effekten dyr kan ha på personer som sliter med angst og depresjon. Resultatene så langt har vært oppløftende:
– Vi har målt effekten mellom en gruppe som fikk tilbud og en gruppe som ikke fikk det. Det vi fant er at dyr over tid kan ha en positiv effekt for reduksjon av angst og depresjon, sier Berget.
Og det er ikke bare personer som sliter med angst og depresjon som kan se positive effekter av dyr. Det er veldig mange brukergrupper der man kan bruke dyr som et ledd i behandlingen eller i et forebyggende løp. Blant disse er eldre, skolelei ungdom, og personer som sliter med rusproblematikk.
Men Berget understreker at dyr er ment å brukes supplerende, og ikke som en erstatning til medisin eller psykoterapi.
MALIN OG KASPER: Kjæledyr er fantastisk, og jeg er helt overbevist om at kjæledyr har en positiv innvirkning på min mentale helse, forteller Malin. Her sammen med katten Kasper! Foto: privat
Ro i hverdagen
I dag har Malin to katter, Kasper og Naja. Tiden hun fikk tilbringe med lånehundene ga mersmak.
– Da perioden med de to bulldoggene var over ville jeg veldig gjerne skaffe en katt, men eksen min var ikke med på det. Så da vi slo opp bestemte jeg meg. For dyr har så mye å si for min psyke og tilværelse, sier Malin bestemt.
– Hvordan har Kasper og Naja påvirket hverdagen din?
– Åh, de har påvirket hverdagen min så mye. Jobben min begynner å bli veldig stress, og jeg føler mye press. Da er det helt fantastisk å ha de kattene som bare elsker deg. Ikke fordi du har mange likes på insta eller noe sånt, de bare elsker meg. Det er så fantastisk, sier hun entusiastisk.
De to kattene har også hjulpet Malin med å ta det litt mer med ro i hverdagen. Legen hennes har gitt henne beskjed om at hun må stresse ned for å unngå å bli syk igjen. Inspirasjonen til det finner hun hos Kasper og Naja, som hun beskriver som sine personlige «zen masters».
– Den energien de har i huset gir en helt annen ro. Katter er «zen masters», og det er akkurat det jeg trenger, for jeg har veldig lite «zen». Jeg må bare lære litt av de og ta det litt mer «easy». Se på noen fluer, se ut av vinduet, og rett og slett ta det litt med ro, sier hun lattermildt.
To skritt fram, ett tilbake
I dag er tilstanden hennes mye bedre. Angsten for angsten har hun fått mer under kontroll, anfallene kommer sjeldent og depresjonen er borte. Men veien dit har inneholdt mye prøving og feiling.
– Jeg skjønner nå at alle har angst. Det er medfødt, og man må bare finne ut hvordan man skal leve med sin angst. Jeg har gått i ulike terapiformer, prøvd meg fram og fått tilbakefall, men nå har jeg funnet en balanse der jeg ikke er så redd for angsten. Nå får jeg anfall veldig sjeldent, men når de først er der er de helt grusomme uansett, sier hun.
Hun er ikke i tvil om hvilken effekt dyr har på hennes egen psyke.
– Kjæledyr er fantastisk, og jeg er helt overbevist om at kjæledyr har en positiv innvirkning på min mentale helse, avslutter hun.