Skip to main content
Hjem » Våre dyr » Vil du bli hundeeier?
tips

Vil du bli hundeeier?

Hunder
Hunder
Foto: Getty Images

Mange hundeeiere vil beskrive livet uten hund som utenkelig. For mange av oss er hunden en viktig del av hverdagen som familiehund, kollega, jaktkamerat og venn. Starten på et lykkelig liv sammen med sitt firbente familiemedlem begynner med valg av rett rase.

Det finnes over 400 hunderaser, og 280 av dem finner man i Norge. De minste veier under to kilo, mens de største kan være over 100 kilo! Det finnes raser som ikke har pels og raser som har lang og tykk pels. Noen raser er mer varsomme enn andre, mens andre raser er mer sosiale. Noen raser krever mye aktivisering, mens andre raser er mer bedagelig anlagt.

Passende hunderase

Nesten alle hunderaser har en gang vært nytte- eller arbeidshunder, og god kjennskap til en rases historie er en forutsetning for å kunne forstå en hunds oppførsel og behov i dag. Manglende kunnskap på dette området er årsaken til at altfor mange hunder og eiere mistrives med hverandre. Resultatet er ofte omplassering eller avlivning. Bruk derfor tid på å finne en rase som passer din livsstil, og husk at alle hunderasene har sine kvaliteter som vil være av stor betydning for ditt valg. Tenk nøye gjennom hva du kan tilby hunden, og ta hensyn til de oppgavene rasen er avlet frem for. Viser det seg at drømmehunden ikke passer til din livsstil, så fortvil ikke. Med så mange raser å velge mellom, er det gode muligheter for å finne hunderasen som passer nettopp for deg. Start med å definere hva slags liv du/familien din vil ha med hunden. Har du tilstrekkelig tid til å ta godt vare på en hund? Har du tenkt på hva det vil si økonomisk med forsikring, veterinærbesøk, utstyr og hundemat? Tenk nøye gjennom spørsmål som hvilke aktiviteter hunden skal være med på, hvem som skal passe den i ferier, hvor mye tid og penger du vil legge i pelsstell og hvor stor eller aktiv den bør være. Husk at familiens voksne – ikke bare barna – må ha lyst på og tid til hund. Søk råd hos Norsk Kennel Klubs raseklubber, erfarne hundefolk og oppdrettere. Å finne en god oppdretter er viktig. De fleste raseklubber har valpeformidlere og oversikt over godkjente oppdrettere. Treff helst flere oppdrettere og vær oppmerksom. Finn en oppdretter som du trives med og besøk valpen hjemme hos oppdretteren. En seriøs oppdretter vil stille deg mange spørsmål, og for noen kan dette virke som håpløse spørsmål. Da er det viktig å huske på at oppdretteren har kun valpens beste i tankene, og for dem er det viktig at valp og en fremtidig eier skal passe godt sammen. En seriøs oppdretter vil kunne være en god støttespiller når ulike spørsmål dukker opp.

De første månedene du tilbringer med valpen, er i stor grad med på å avgjøre hvordan den blir som voksen.

Bruk tid på opptrening

De første månedene du tilbringer med valpen, er i stor grad med på å avgjøre hvordan den blir som voksen. Når du kjøper en valp, må du være klar over at du ikke får en ”ferdig” hund. Det er du som eier som skal sørge for at valpen lærer alt det den trenger å lære. Nå skal valpen bli husrein, den skal sosialiseres, lære seg rutiner og ikke minst bli et velfungerende eksemplar av sin rase. Det kan være en god idé å melde seg på et valpekurs. Her vil både du og valpen lære grunnleggende hverdagslydighet og gode rutiner på hvordan man trener en hund. Et annet godt tips er å melde seg inn i en rase- og/ eller hundeklubb. Her møter du erfarne hunde-folk med god kompetanse på din rase og din rases bruksområder.

Fakta

  • Finn ut rasens opprinnelige bruksområde og hvordan den skal se ut (rasestandard). Ta hensyn til hva rasen opprinnelig er avlet frem for. Det påvirker gemytt og instinkt, hvor energisk den er, hvor omgjengelig den er, bjeffing, pelstype osv.
  • De fleste raseklubber har egen valpeformidler som vil kunne fortelle deg om det finnes valper til salgs. Du kan også høre om noen oppdrettere har voksne hunder til salgs – det kan være en løsning for deg som har lyst til å unngå den mest krevende valpetiden.
  • DOGS4ALL (26.–27. november, Lillestrøm) er Norges største hundeutstilling og en ypperlig anledning til å møte andre hunde-interesserte og et vell av ulike raser. Du får også møte deres eiere og oppdrettere og kan få nyttig informasjon.
Next article