Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Livet etter Dagsrevyen
Historie

Livet etter Dagsrevyen

Einar Lunde
Einar Lunde
SPENNENDE TURER: – For meg som har jobbet som journalist i disse landene, er det fantastisk å komme tilbake og vise fram Afrika. Sammen med våre afrikanske venner synger vi og danser, sier Einar Lunde. Foto: Privat

Hverdagen til Einar Lunde har blitt enda travlere etter at han pensjonerte seg fra NRK. Travel og veldig spennende.

I 2010 hadde Einar Lunde sin siste sending i Dagsrevyen. Nøyaktig 40 år etter at han begynte i jobben som en av Dagsrevyens fire første faste nyhetsankere.

– De andre falt fra underveis, men selv holdt jeg altså ut i 40 år. I en periode var jeg også korrespondent i Afrika, og jeg kan ikke si annet enn at jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å jobbe på så interessante fronter, sier Lunde.

Travel hverdag

Selv om han nærmer seg 75 år, er han i fullt arbeid som blant annet foredragsholder og reiseleder.

– Jeg har hendene fulle. Jeg leder konferanser og debatter på engelsk og norsk, og kan være i New York den ene uken, Amsterdam den neste og Alta den tredje. I tillegg holder jeg foredrag – eller forestillinger som jeg kaller det – over hele landet, sier han.

Her snakker Lunde blant annet om det han har fått oppleve på nært hold gjennom sitt arbeid som journalist i blant annet Sør-Afrika.

– Jeg møtte historiske, kjente ledere, fikk se Apartheid på nært hold og fulgte utviklingen fra konflikt og rasediskriminering til forsoning og tilgivelse i landet. Hurra for Nelson Mandela og Desmond Tutu, utbryter han.

Besøker folkehøgskoler

Det Lunde forteller sine tilhørere om er historie, men han mener likevel det er meget aktuelt.

– Vi må ikke glemme fordommer, raseskille og frykt, for dette preger igjen store deler av verden. Jeg har derfor gjort det til et mål å besøke alle landets folkehøgskoler. Ungdommen må få vite at dette aldri må skje på nytt, sier Lunde.

En ny turné er allerede planlagt, og han gleder seg til å sette seg i bilen og kjøre land og strand rundt.

– Ja, for jeg kjører alltid bil. Da opplever jeg mye mer og kan stoppe underveis. Rene eventyret, sier han.

Nysgjerrige pensjonister

I tillegg til å besøke byer, tettsteder og grisgrendte strøk av vårt langstrakte land, jobber Einar Lunde som reiseleder for Temareiser Fredrikstad. Dette har han nå gjort i 16 år, og tre-fire ganger i året tar han med seg grupper av nordmenn til Tanzania, Zanzibar og Sør-Afrika.

– Folk er elleville etter disse turene. De fleste er 60 + og utrolig nysgjerrige på Afrika, som mange ikke har turt å besøke ennå. Min erfaring er at norske pensjonister vil oppleve og lære mer, sier han.

På reise med Lunde og de andre reiselederne i Temareiser Fredrikstad får deltakerne et spennende program med nye opplevelser hver dag. De møter reiseledere og guider med særlig innsikt og kunnskap om landene de besøker, historie, kultur og miljø, og de får møte nøkkelpersoner som kan fortelle hva som skjer i landet og en lokalbefolkning som er glad for å få besøk av turister.

– For meg som har jobbet som journalist i disse landene, er det fantastisk å komme tilbake og vise fram Afrika. Sammen med våre afrikanske venner synger vi og danser. Fra første stund utfordrer jeg gruppene til å skape en afrikansk storfamilie, og selv om folk ikke kjenner hverandre, blir de da «bestevenner» i løpet av to dager. Vi har det topp, sier Lunde smilende.

Love

I Afrika er det mye spennende å se! Foto: Einar Lunde


Gjestfrie afrikanere

For de fleste av oss er Afrika ukjent territorium, og Lundes turdeltagere er ikke alene om å være litt forsiktige med å planlegge turer til kontinentet.

– Fra nyhetsbildet kjenner vi Afrika som en verdensdel med sult, borgerkriger og diktatur, og dette farger det bildet vi får av landene. I virkeligheten møter vi utrolig gjestfrie og vennlige mennesker, men akkurat som ved Oslo S må du ta forholdsregler, enten du reiser alene eller i gruppe. Det har alltid gått bra, sier han.

Nå er Lunde kjempeglad for å få vise frem et kontinent i rask økonomisk vekst, og det mest spennende er at Kina er lokomotivet i denne veksten.

– På reisen i Tanzania prøver vi å finne ut hva Kina egentlig har i kikkerten, og det er interessant. For samme hva Kina gjør i Afrika, får det direkte konsekvenser for oss i Norge, sier han og legger til: Velkommen med til Afrika!

Einar Lundes beste reisetips

  • Tanzania og Zanzibar

Det har skjedd mye med infrastrukturen i Tanzania de siste årene, og dette er et fantastisk land å besøke. Ta turen til det berømte Ngorongoro-krateret  –  der du får se dyrene i sitt rette element. De har vært der i millioner av år, og det er vi mennesker som er på besøk hos dem. Naturen i Tanzania og på Zanzibar er betagende med store kontraster. Du har Kilimanjaro med sin snøkledde topp og flotte, varme strender ved det Indiske hav og øde koralløyer.

  • Sør-Afrika

I Sør-Afrika møter du et samfunn med god infrastruktur,  en enestående historie og som er godt tilpasset turister. Fengselet på Robben Island er et must, Cape Town er verdens vakreste by og naturligvis må du oppleve dyrene i Krügerparken, det største reservatet i det sørlige Afrika. Rundt neste sving kan du støte på en elefantflokk eller en løvefamilie. Besøk også Soweto. Da vil du få en overraskelse, for her har det skjedd mye positivt siden Apartheid-regimet ble beseiret i det første frie valget i 1994.

Next article